Region: Místní výrobci potravin mohou soutěžit o Dobrotu Karlovarského kraje

Karlovarský kraj se rozhodl vytvořit vlastní značku potravin vyrobených v regionu. Kromě soutěže Ministerstva zemědělství o nejlepší místní produkt, kterou již kraj nebude finančně podporovat, se výrobci mohou ucházet i o titul Dobroty. Soutěž se ve spolupráci se Střední zemědělskou školou Dalovice uskuteční ještě letos.

dezinfekce

Značku „Regionální potravina Karlovarského kraje“ uděluje Ministerstvo zemědělství už od roku 2011. To však pro letošní rok pověřilo realizací akce jinou firmu vybranou na základě výběrového řízení, pořádání této tradiční ankety by tak již nezajišťovala Střední zemědělská škola v Dalovicích, jako tomu bylo v minulých letech.

„Proto kraj vytváří vlastní značku, pod níž mohou být místní výrobci prezentovaní. Dává nám to možnost mít svoje pravidla soutěže a více podpořit zdejší produkty. Certifikát regionální potraviny navíc získávali jen výherci v jedné z devíti kategorií, druhou a třetí příčku pak ocenil přímo kraj, aby se našim výrobcům dostalo větší motivace a poděkování,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec.

Pro paralelní soutěž se kromě Karlovarského kraje rozhodli také v jižních Čechách.

Celkové náklady na realizaci soutěže „Dobrota Karlovarského kraje“ budou ve výši maximálně 350 tisíc korun. Místní výrobci mohou své potraviny přihlašovat do kategorií masné či mléčné produkty, pečivo a cukrovinky, pivo a nealko nebo med, čaj a ovoce. Z každé skupiny získají ocenění první tři místa. Soutěžící bude hodnotit pětičlenná komise, kterou budou tvořit zástupci Karlovarské kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Střední zemědělské školy Dalovice. Slavnostní vyhlášení proběhne na konci srpna nebo na začátku září.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy