Region: Radní pro oblast sociálních věcí navštěvuje sociální služby v kraji

Radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár pokračuje s návštěvami v sociálních službách. Během té poslední zavítal do Domova pro osoby se zdravotním postižením „Sokolík“ v Sokolově pro klienty do 18 let a do Domova pro osoby se zdravotním postižením „Vilík“ v Chebu pro klienty ve věku od 3 do 18 let.

dezinfekce

Obě tyto služby vede Petra Sekáčová, která je nejen velmi zkušená a přívětivá, ale i s obrovským nadšením a profesionalitou dokáže vtáhnout do témat týkajících se jejích klientů. Má mnoho nápadů, jak služby posouvat a přizpůsobovat potřebám zdravotně a mentálně znevýhodněných osob. K zamyšlení byla otázka poskytování služby chlapci s mentálním znevýhodněním, kdy péče o něj je velmi náročná, především vlivem prožitých traumat a nelehkého osudu. Jeho nezvladatelné chování s velkou mírou agresivity vyžaduje nejen podporující a láskyplnou péči, ale i péči odbornou, neboť chlapec má potenciál se rozvíjet. Bohužel zařízení, které by dokázalo takto problematické chování zvládnout nejen v kraji, ale ani v celé ČR nemáme. Vyvstává tak otázka, jak těmto dětem, kterých bohužel přibývá, ve stávajících službách pomoci?              

Domov „Vilík“ zhruba před rokem převzal Karlovarský kraj od města Cheb. Dům s přilehlou zahradou pro dětské a mladistvé klienty je sice vhodně umístěn v lokalitě, kde ostatní obyvatelé soužití se zdravotně postiženými dětmi akceptují a na jejich přítomnost jsou zvyklí, ale dům již zdaleka nevyhovuje standardům bydlení. Již není nevyhovuje ani potřebám klientů, kteří by potřebovali bezpečnější prostředí s možností lepšího vyžití. Většina z nich mívá obtíže s pohybem, proto pro ně představuje množství schodů zásadní problém. Stejně tak je zapotřebí větších prostor v jednotlivých pokojích. Navíc budova uvnitř neprošla dlouhá léta žádnou rekonstrukcí, prováděny byly jen nezbytné drobné opravy. Před ředitelkou zařízení tak leží nelehké rozhodování, zda se pustit do rekonstrukce objektu. Ta by vyžadovala odizolování objektu, kompletní nové rozvody elektřiny, odpadů, stavební úpravy pokojů, opravu střechy, bourání příček, zvětšení prostor a tím i snížení počtu lůžek. Nabízí se také možnost vybudování nového objektu v areálu přilehlé zahrady, případně získání bytů pro klienty domova.  

Radní podpořil nápady a snahu paní ředitelky, neboť se jedná o velmi citlivé a složité téma, kterým je potřeba se dále zabývat.

(Text odboru sociálních věcí)

Zdroj: Krajské listy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy