Region: Trendy v cestovním ruchu řeší nová koncepce Kraje (TV Západ)

Karlovarský kraj věnuje velkou pozornost rozvoji cestovního ruchu a po koncepci na roky 2018 – 2023 nyní dokončuje tento základní programový dokument na další, tentokrát sedmileté období do roku 2030.

dezinfekce

Dotýká se všech oblastí zahrnující cestovní ruch a nově se soustředí také na zjišťování, jak se k této problematice staví obyvatelé kraje. 

„My chceme vědět, jestli jsou spokojeni s výkonem cestovního ruchu i obyvatelé Karlovarského kraje. Z některých statistik nebo analýz nám vypadlo, že ta iritace - takovéto ne úplně vítání těch turistů - je v kraji někde docela vysoká. A akceptace, to znamená přijímání těch turistů, zase někde naopak docela nízká. Tak našim trendem by mělo být zapojit obyvatele Karlovarského kraje do oblasti cestovního ruchu tak, aby vnímali cestovní ruch jako vlastní, aby tady i rádi cestovali, aby na to byli hrdí, že jsou z Karlovarského kraje a aby se tak chovali i k těm turistům. Teď ty hlavní zjištění pro nás byly takovou trošku studenou sprchou. Musíme prostě začít více v cestovním ruchu i v lázeňství, pomáhat tomu sektoru, aby prostě držel konkurenceschopnost s ostatními regiony,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta. 

Smyslem nové koncepce bude mimo jiné také analýza, jak efektivní jsou finance na rozvoj cestovního ruchu. 

„Nevíme, jestli jsou naše prostředky, které vynakládáme, dostatečně efektivní. Ta koncepce by nám mohla vlastně pomoci k zefektivnění těch prostředků, které z těch veřejných rozpočtů vynakládáme na podporu cestovního ruchu. Je to o tom vydefinovat si, jaké zdrojové trhy nás zajímají, jestli jsme spokojeni s návštěvníky, kteří k nám v současnosti jezdí, kdo u nás utrácí víc, jak se chová. To vše by nám ta koncepce měla odpovědět. A pak je to i o té práci na té nejnižší úrovni i v těch malých obcích. Ta koncepce by mohla dát návod starostovi i z té nejmenší obce v Karlovarském kraji, jak může naplňovat on potenciál cestovního ruchu,“ přiblížil náměstek. 

Jedním z velkých problémů, které především lázeňství řeší, je stále se zkracující délky pobytů návštěvníků.

„My tady bojujeme s mega trendem. Ten se děje na celém světě. Zkracování pobytů se děje všude. Byť máme nejdelší pobyty v rámci ČR jako Karlovarský kraj, tak vidíme, že ten trend je setrvale klesající. Pobyty jsou kratší a kratší a na to dopadá nejvíce tedy lázeňský pobyt. Křížkaři to mají jasné, ti mají pobyt jasně stanovený, ale samoplátci nám jezdí na kratší a kratší dobu. Je tam tedy evidentní tlak na inovace v tom lázeňství, na tom opravdu jim přizpůsobit třeba nabídku, balíčky na míru tak, aby byly efektivní a zároveň fungovaly i tu kratší dobu. A v tom a s tím by měl pomáhat Institut lázeňství a balneologie, naše výzkumná organizace a její projekt Centrum lázeňského výzkumu, který se snaží o zavádění inovací v lázeňských provozech,“ dodal Franta. 

Koncepce, která obsahuje kromě tří strategických cílů ve čtyřech prioritních oblastech téměř čtyři desítky konkrétních specifických bodů, schválila prozatím Rada Karlovarského kraje. Na svém posledním zasedání 9. září má pak problematiku projednat Zastupitelstvo.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy