Region: Zástupci kraje jednali se starosty obcí Bražec, Čichalov a Vrbice

Hejtman Petr Kulhánek spolu s radním pro oblast rozvoje venkova Vítem Hromádko zamířili v rámci středečních cest po kraji do východní části regionu, jmenovitě do obcí Bražec, Čichalov a Vrbice. Kromě společného jednání se starosty byly zástupcům kraje představeny zrekonstruované části obcí nebo místa, s jejichž modernizací se počítá v nejbližších letech.

dezinfekce

Ačkoliv Bražec vznikl v roce 2016, stihlo jeho vedení realizovat již několik projektů, které území obce zvelebily. Jedná se především o revitalizaci čtyř bytových domů a vybudování dětského workoutového hřiště. Starostku Marii Ambrosovou pak naopak trápí nestabilní mobilní signál, jehož tok nelze kvůli blízkosti s vojenským prostorem navýšit. Přesto hejtman přislíbil situaci prověřit a zařadit území do mapy bílých míst. Dále je problémem nevyhovující stav místních komunikací, jejich oprava je však pro obec vzhledem k finanční náročnosti nemožná. „Dotační titul, který by bylo možné využít na výstavbu nových silnic sice existuje, ale při nynějších podmínkách, které stanovují 50% spoluúčast, se tato varianta podpory nejeví jako vhodná. Proto jsme doporučili rozdělit opravy do několika etap a postupně šetřit finance z krajského Programu na obnovu venkova (POV),“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Starostka následně popsala situaci ohledně vyhlášení národní přírodní památky Bražecké hliňáky. Představitelé obce jsou tomuto kroku nakloněni, nicméně návrh připomínkovali kvůli velikosti území, které má být součástí. Vysvětlili, že je příliš velké, tudíž zamezuje prostor využít k jiným záměrům. Hejtman v této věci přislíbil součinnost a kooperaci s odborem životního prostředí.

Čichalov se podobně jako Bražec potýká se slabým mobilním signálem, obyvatelé se navíc musejí vypořádat i s přetížeností mobilní sítě, zejména během telefonních hovorů. Starosta Štěpán Volf se na zástupce kraje obrátil s jedinou prosbou, a sice zda je v plánu Krajské správy a údržby silnic rekonstrukce komunikací směrem do Žlutic a v opačném směru na silnici č. 6. Obec také pravidelně čerpá dotaci na provoz místní prodejny. V budoucnu proběhne revitalizace vodních nádrží, přičemž radní Vít Hromádko doporučil využít dotační program vyhlášený Státním fondem životního prostředí.

Na katastrálním území Vrbice se nachází několik větrných elektráren, zástupce kraje proto zajímalo, zda nenarušují klima v obci. Po zamítavé odpovědi starosta Jiří Sojka objasnil, že díky přítomnosti elektráren obec navíc profituje, a to roční částkou 200 000 korun. Radní Vít Hromádko připomněl možnost čerpání dotace z POV, jelikož o ni dosud nebylo zažádáno, a zároveň upozornil na program Senior Expres. „V letošním roce došlo k úpravě jeho podmínek a dotované vozidlo bude sloužit nejen seniorům, ale i dalším občanům, což výrazně podpoří komunitní život v dané obci,“ doplnil. V souvislosti s tématem dopravní obslužnosti starosta zástupce kraje požádal o pomoc v rámci autobusového spoje ve směru z Karlových Varů do Valče (a opačně). Ve stanovené trase totiž autobus Vrbice míjí a její vedení žádá o to, aby byla obec do trasy zahrnuta. Hejtman záležitost projedná na schůzce s ředitelem Integrovaného dopravního systému Karlovarského kraje Janem Mládkem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy