Sokolov: Záchytná parkoviště finišují, řešit se bude i parkování v centru (TV Západ)

V Sokolově finišují práce na dvou velkých záchytných parkovištích, další menší v centru právě zahájilo. Město zároveň chystá změny v systému nabídky parkování v centru.

dezinfekce

„Blížíme se do finále co se týče stavby parkoviště u nás na Bohemii, kde by mělo vzniknout zhruba 115 parkovacích míst. Stejně tak se blížíme do finále parkoviště u Nádraží, tam by mělo být 85 parkovacích míst. Jen v letošním roce se nám podařilo zrealizovat ve městě zhruba asi 250 nových parkovacích míst. Co je zajímavé, je potřeba říci, že třeba od roku 2014 v Sokolově do dnešní doby vzniklo asi 1094 parkovacích míst. A ono to samozřejmě souvisí i s tím, že je poměrně vysoký nárůst vozidel. Co mám zjištěno, tak v ORP Sokolov je to kolem 20 000 vozidel, kterých je tu navíc. Takže samozřejmě snažíme se nějakým způsobem reagovat na tento fakt,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Připravuje se také druhá etapa záchytného parkoviště na největším sídlišti Michal v lokalitě Mánesova, zkrátka nepřijde ani Vítězná, kde dojde na úpravu stávající zpevněné plochy. Počítá se také s vybudováním míst za klášterem. Pokračuje vyhledávání vhodných míst, často jde o podněty od občanů. 

„Snažíme se jít i tou cestou, že s nimi diskutujeme o těch parkovištích tak, aby oni měli možnost si říct, zda chtějí větší parkoviště, menší parkoviště. Takže to se nám poměrně daří. A důležité je, že vždy najdeme nějaký kompromis. V současné době se připravuje parkoviště v ulici Hornická. To jsme občanům slíbili. Je to ten prostor, kde jsme zdemolovali jeden bytový dům. To znamená, že tam se vyhlásila veřejná zakázka. Tady by mělo vzniknout nějakých 12 parkovacích míst, s tím zase ten materiál podkladový bude stejný, o kterém jsem hovořil. Druhé parkoviště, které už je vysoutěžené a bude se realizovat, je v ulici Svatopluka Čecha. Také je to zdemolovaný dům. Tady by mělo vzniknout zhruba asi 16 parkovacích míst,“ přiblížil starosta. 

Práce za 6,5 milionu korun začaly také poblíž tržnice v centrum města, kde probíhaly diskuse o budoucí podobě upravovaného místa. 

„Vrchlického, to je zrovna ten případ, kde jsme se s občany sešli několikrát. Byly tam tři možnosti od té největší plochy až poté po tu plochu, kde těch parkovacích míst bude méně. Občané chtěli, aby těch míst bylo méně, takže i tady v současné době probíhá realizace tohoto parkoviště,“ popsal Kubis. 

Blíží se také řešení dopravy v klidu, především snahy o regulaci pohybu aut v centru. 

„Tak asi podstatné je říct, že město nemůže být jedno velké parkoviště a myslím si, že těch parkovacích ploch je dost. A ta naše filozofie byla nejprve vytvořit záchytná parkoviště tak, aby občan měl v docházkové vzdálenosti prostě kam zaparkovat vozidlo a pak si dojít do centra. A nyní určitě se sejdeme v měsíci září. Vytvořili jsme expertní dopravní skupinu a budeme se bavit o regulaci dopravy v centru města. To znamená, mám na mysli opravdu to, že bychom měli asi už začít i zdražovat parkování v centru města, to znamená současných 5 Kč za hodinu, je fakt jenom symbolika,“ dodal starosta Petr Kubis. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy