Laboratorní analýza v akreditované laboratoři SZPI potvrdila v doplňku stravy přítomnost látky 2-phenylethylamin (PEA), a to v koncentraci 2618 miligramů na kilogram (mg/kg). Vzhledem ke zjištěnému množství uvedené látky byla předmětná potravina vyhodnocena jako škodlivá pro lidské zdraví.
Inspektoři SZPI vzorek odebrali v rámci kontroly internetového prodeje prostřednictvím kontrolního nákupu na sociální síti Facebook.
SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří zakoupili předmětnou šarži potraviny, aby ji nekonzumovali.
SZPI informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.
Inspektoři SZPI odebrali další tři šarže předmětné potraviny, přičemž naměřené hodnoty PEA dle hodnocení rizika nepředstavovaly riziko pro lidské zdraví.
Potravinářská inspekce doporučuje spotřebitelům, aby byli obezřetní při nákupu potravin na internetu.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)