Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost lepku v koncentraci 1 638 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu uvedl informaci „Výrobek může obsahovat stopové množství lepku.“ Zjištěná koncentrace lepku v potravině byla více než 30x vyšší, než je množství uznatelné jako „stopy.“
Spotřebitelé byli klamáni uvedením nepravdivé informace na obalu a potravina tak může způsobit zdravotní komplikace osobám s alergií a intolerancí na lepek. SZPI důrazně doporučuje uvedené skupině spotřebitelů, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali.
Nevyhovující potravina nesla označení s datem minimální trvanlivosti do 12. 06. 2019, jejím výrobcem je společnost Z.P.H.U. „Vangusto“ Zygmunt Podlewski, ul. Wieluńska 126 A, 98-330 Pajeczno, Polsko.
Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce