Výrobce na obal nápoje mj. uvedl: „Průměrná výživová hodnota na 100 ml nápoje – vitamín B2 - 0,54 mg a vitamín B6 - 2mg.“ Laboratorní rozbor SZPI ale prokázal přítomnost těchto látek v koncentraci výrazně nižší.
U vzorku nápoje označeném datem minimální trvanlivosti 18.08.20 a šarží 18.08.20 B/L rozbor potvrdil přítomnost vitamínu B2 v množství méně než 0,1 miligramů na 100 mililitrů nápoje (mg/100 ml) a vitamínu B6 v množství méně než 0,1 mg/100 ml, tedy pod hranicí zjistitelnosti. Vzorek inspektoři SZPI odebrali v provozovně společnosti MAX BRANDS CZ s.r.o., Betáňská 743, Praha 4 - Libuš 142 00. Velikost předmětné nevyhovující šarže představovala 3294 l.
U vzorku nápoje označeném datem minimální trvanlivosti 28.01.20 a šarží B/L 19:04 rozbor potvrdil přítomnost vitamínu B2 v množství 0,029 mg/100 ml a vitamínu B6 0,11/100 ml. Vzorek inspektoři SZPI odebrali v provozovně společnosti Van Cong Nguyen, Na Kopečku 1151, Třeboň - Třeboň II 379 01. V době kontroly se v provozovně nacházely 3l předmětné šarže nápoje.
Informace na obalu uváděla spotřebitele v omyl ohledně skutečné přítomnosti vitamínů B2 a B6 a SZPI proto zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce