Laboratorní analýza SZPI u doplňku stravy prokázala ošetření ionizujícím zářením, přičemž tuto skutečnost výrobce neuvedl na obalu. Potravinové právo jasně ukládá povinnost informovat spotřebitele, byla-li potravina nebo některá její složka ošetřena ionizujícím zářením, které je jedním ze způsobů likvidace mikroorganismů.
Vzhledem k uvedeným skutečnostem nařídili inspektoři SZPI dovozci do ČR podnikateli Ivo Kleňhovi, Praha 4 - stažení uvedeného doplňku stravy z tržní sítě a s kontrolovanou osobou bude dále zahájeno i správní řízení o uložení sankce.
Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle některých odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně zamezit např. vzniku nežádoucích kontaminací mj. u sušených bylin a koření. V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce