Trendy v lesnictví a jak se odrážejí v ekonomice i návštěvnosti

Trendy se mění ve všech oborech lidské činnosti, a nevyhne se tomu ani zemědělství, lesnictví nebo turismus. Obvykle odrážejí náladu ve společnosti a to, co je považováno za důležité. Nikoho tedy nepřekvapí, že trendy roku 2023 byly udržitelné lesnictví, digitální technologie využitelné při správě lesa, klimatické změny, bioekonomika a komunitní lesnictví.

dezinfekce

Bioekonomika

Bioekonomika se zabývá lesem jako zdrojem biomasy pro obnovitelnou i neobnovitelnou energii. V případě obnovitelné mluvíme o stromech a objemu dřeva, které se dají z lesů vytěžit. Neobnovitelnou myslíme přeneseně produkty, které se buď v lese nalézají, nebo díky němu znikají či v minulosti vznikaly. Cílem je jejich co nejefektivnější a nejudržitelnější využití. Společně s tím se pojí i téma ekonomiky zdrojů, které jsou dnes nejen skolňovány majiteli a těžaři, ale také jednotlivci, kteří s těmito komoditami obchodují. Příkladem může být například trh ropa brent online, která je široce používaným měřítkem pro ropu z atlantské pánve v amerických dolarech. Je tedy příkladem toho, jak tisíce let staré stromy v podobě ropy jsou dnes znovu a znovu zhodnocovány na tržním marketu.

Udržitelné lesnictví

Udržitelnost je jedním z pojmů, které se k zemědělství a lesnictví nyní úzce řeší. Odráží tak environmentální, sociální a ekonomické aspekty směřování lidstva v příštích desetiletích. Aktuálně tedy probíhá snaha jak o zachování biologické rozmanitosti zákazem lovů pro sport nebo výsazováním původních druhů do lokalit, z nichž odešli. O udržení kvality vodních zdrojů, která působí jako pitná voda jak pro lidi, tak pro zvířata. O obnovu původního porostu. A snaha je také aktivně minimalizovat negativní dopad činností člověka na životní prostředí formou přechodu na zelenější energii, dopravu a další.

Digitální technologie

Stejně jako do ostatních oborů se i do lesnictví čím dál tím více vkládají digitální technologie. A to nejen na územní správu nebo například fotopasti, ale také na monitorování výnosu a jiné. K tomu jsou využívány drony, satelitní snímky, geografické informační systémy (GIS). Je možné je nejen využít ke komerčnímu lesnictví a zemědělství, ale také pozitivně. K predikci lesních požárů, prevenci záplav, optimalizaci lesního hospodářství pro specifika dané geografické lokality aj.

Klimatické změny

Klimatické změny nejsou tak samy o sobě trendem, jako spíše nezbytnou nutností a aktivní reakcí na vývoj světového environmentálního stavu. A to nejen konstatování, že se něco takového děje, ale především aktivní potírání a prevence jevů s tím spojených. Ať už se jedná o lesní požáry nebo šíření škůdců. Můžeme se také setkat se změnou struktury lesních ekosystémů. Klimatická změna nás nutí se na ni co nejvíce připravovat, protože se bude pravděpodobně ve stále větší míře dotýkat i nás. Je tedy potřeba ji dostávat do povědomí lesníků, veřejnosti i návštěvníků lesa. Zdravý životní styl jde ruku v ruce s ochranou přírody a toto je místo, kde se potkávají.

Komerční sdělení. Zdroj fotografie: Unsplash.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy