Navzdory nouzovému stavu porážky na českých jatkách od začátku roku v porovnání se srovnatelným obdobím loňského roku mírně vzrostly.
Každé poražené zvíře na českých jatkách musí být veterinárním dozorem před porážkou prohlédnuto a následně je po porážce prohlédnuto také z něj získané maso tak, aby do obchodů či ke zpracování putovalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou veterinárním dozorem vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.
Z níže uvedených čísel o vývoji porážek na českých jatkách v dosavadním průběhu roku je patrné, že porážky skotu, prasat i hrabavé drůbeže v dosavadním průběhu letošního roku rostou v řádu jednotek procent. K žádnému zásadnímu propadu nedošlo ani v období nouzového stavu od 12. do 24. března. Zatímco u skotu a hrabavé drůbeže jsme zaznamenali meziroční pokles o 3 respektive 4 procenta, porážky prasat (vepřové je stále nejvíce konzumované maso v ČR) vzrostly v uvedeném období téměř o desetinu.
Porážky na českých jatkách v období od 1. 1 až 24. 3.
2019 | 2020 | Meziroční index | |
Skot | 59 325 | 60 260 | 1,02 |
Prasata | 506 038 | 531 456 | 1,05 |
Hrabavá drůbež | 26,0 mil | 26,2 mil | 1,01 |
Porážky na českých jatkách v období od 12. 3. až 24. 3. (nouzový stav)
| 2019 | 2020 | Meziroční index |
Skot | 9 159 | 8 907 | 0,97 |
Prasata | 78 031 | 84 664 | 1,09 |
Hrabavá drůbež | 4,064 mil | 3,917 mil | 0,96 |
Zásadním úkolem SVS je v současné době průběžné zajišťování dostatku ochranných pomůcek a desinfekce pro jednotlivé krajské veterinární správy, které je následně distribuují k zaměstnancům dozorujícím v provozech.
„Chtěl bych tímto veřejně poděkovat svým kolegům, kteří i v této náročné době profesionálně plní svou roli a přispívají tak k zásobování obyvatelstva zdravotně nezávadnými potravinami,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Zdroj: Státní veterinární správa