V několika případech bylo zjištěno porušení zásad welfare zvířat a také nedostatky v dokumentaci o původu kaprů. Prodejci letos předem nahlásili, že budou kapry prodávat na více než 2600 místech ČR.
Celkem SVS provedla 833 kontrol stánků s rybami. Alespoň jednu závadu veterinární inspektoři zjistili v 15 případech. Celkový počet závad dosáhl 25, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles na méně než třetinu (v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad). Pozitivní skutečností je, že se podíl kontrol se závadou oproti předchozím letům snížil. V roce 2019 činil čtyři, v roce 2018 tři procenta.
V sedmi případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat. Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři v 11 případech. Zásady welfare porušilo pět kontrolovaných prodejců. Rybám v kádích nezabezpečili dostatečné okysličení vody, přeplňovali kádě či nevhodně manipulovali s rybami při porážení.
Celou řadu pochybení našli veterinární inspektoři například při kontrole stánku s kapry v pražském Karlíně. Kromě silně znečištěného pracovního místa a nedostatečného vybavení stánku hygienickými prostředky neměly osoby prodávající kapry průkazy pracovníků v potravinářství. Na stánku nebyly nádoby na schraňování odpadu vznikajícího při kuchání ryb. Stánek nebyl vybaven desinfekcí na ruce a obsluhující personál neměl zakrytá ústa a nos rouškou ani respirátorem. Prodejce v Ostravě pak prodával kapry označené chráněným označením Třeboňský kapr. Ryby přitom pocházely z jiného regionu, čímž dotyčný klamal spotřebitele.
„Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Při kontrolách veterinární inspektoři každoročně mimo jiné prověřují, zda je stánek umístěn a vybaven dle zásad ochrany zdraví zvířat a požadavků na jejich welfare. Kontrolováno je také, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Sleduje se, zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. Legislativním požadavkům musí odpovídat také výbava prodejců a v souladu s nimi (zejména se zákonem na ochranu zvířat proti týrání) musí být postupováno při usmrcování ryb. Na stánku nesmí chybět dostatečný zdroj pitné vody k omývání pracovního pultu a také odvod odpadní vody do kanalizace. Podle předpisů musí být nakládáno také s živočišnými odpady z kuchaných ryb. Kontrolování prodejci mají povinnost doložit původ ryb a zákazník musí dostat dostatečné informace o prodávaném zboží.
Zdroj: Státní veterinární správa