2004 – Cheb: Návštěva vládních činitelů Buzkové, Grose a Dostála (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, cheb, návštěva ministrů, petra buzková, 3. zš cheb, výstražná stávka, platy, pavel dostál, západočeské divadlo, financování kultury, stanislav gross, tržnice svatý kříž, jaroslav palas


Ve středu dvacátého prvního dubna se uskutečnilo v Karlových Varech výjezdní zasedání české vlády. Po jeho skončení se někteří členové kabinetu rozjeli po městech a obcích v celém kraji.

Naše města tak například navštívila ministryně školství Petra Buzková, ministr vnitra Stanislav Gross a ministr kultury Pavel Dostál.

Petra Buzková se nejprve na chebské radnici krátce sešla s vedením města v čele se starostou Janem Svobodou. Při této příležitosti se setkala také s ředitelem stacionáře pro děti s očními vadami Robertem Plachým, s kterým diskutovala o možnostech zařazení tohoto zdravotnického zařízení do sítě škol. 

Poté už její kroky zamířily na třetí základní školu na sídlišti Zlatý vrch. Po krátké prohlídce pak v prostorách školní jídelny zhruba půl hodiny diskutovala s řediteli i pedagogy zdejších základních a středních škol. Při této příležitosti hovořila o připravované zásadní změně, kdy učební osnovy nahradí tzv. rámcové učební programy, které dají školám podstatně větší volnost ve způsobu výuky žáků.

„Ministerstvo k tomu samozřejmě připravuje řadu metodických materiálů a i v zákoně je daná dostatečná lhůta na náběh a přípravu těchto materiálů,“ přiblížila plán svého ministerstva školství Petra Buzková. 

Ministryně do Chebu přijela v den, kdy v některých institucích proběhla hodinová výstražná stávka pracovníků veřejného sektoru proti krácení třináctých platů.

„Já nepředpokládám, že by se dalo něco změnit. Určitě ne u třináctých platů, které již byly schváleny. Co se týká platů čtrnáctých, vláda o nich schválně nerozhodla, aby mohla rozhodovat za situace, jaká bude na konci roku a co dovolí státní pokladna. Není to o tom, že vláda by ty peníze zaměstnancům dát nechtěla, ale prostě současná ekonomická situace je taková, že jí to nedovolí. Já bych ráda řekla, že za resort školství, i když počítáme snížené třinácté, čtrnácté platy, tak tarifní platy pedagogů byly natolik zvýšeny, že by žádný pedagogický pracovník neměl jít s platem dolů,“ vysvětlila Buzková. 

Dalším členem kabinetu, který zavítal do Chebu, byl ministr kultury Pavel Dostál. Ten si nejprve prohlédl objekty připravovaného kulturního centra Františkán na Františkánské náměstí a poté se v divadelním klubu setkal se zástupci divadla a dalších kulturních organizací. V diskusi mimo jiné hovořil o novém systému financování profesionálních divadelních scén.

„To financování je velice jednoduché, říká se tomu vícezdrojové financování.  Základ, týká se to orchestrů, profesionálních a profesionálních divadel, základní financování je z města, další financování z kraje a další financování ze státu. Leč stát, aby byl katalyzátorem toho, aby i kraj přispíval na tato divadla, bude dávat tolik, kolik bude dávat kraj. Jinými slovy je to motivační pro tu oblast, protože o to získá víc prostředků,“ popsal ministr Dostál. 

Vedle Petry Buzkové a Pavla Dostála navštívili Cheb také ministr vnitra Stanislav Gross, který si například prohlédl asijskou tržnici na Svatém Kříži, a ministr zemědělství Jaroslav Palas, který se na Integrované střední škole setkal se zástupci Agrární komory a místními zemědělci. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář