Ostrov: Opravy přízemí ZUŠky si vyžádaly 7 milionů korun (TV Západ)

0

ostrov, zuš ostrov, radonová opatření, rekonstrukce, david hanakovič, irena konývková, přístavba zuš, podzemní propojení, bezbariérovost


Původně plánovaná rekonstrukce v hlavní budově ostrovské Základní umělecké školy v Masarykově ulici se týkala odstranění radonové zátěže. Nyní, po roce a půl, se žáci i učitelé vrátí do zcela nových kompletně upravených prostor za 7 milionů korun.

A zároveň jsou v plánu přístavby obou částí vedle sebe stojících školních budov.

„Začalo se se záměrem ošetřit radon, který se prokázal, že má vyšší hodnoty. Takže městu se podařilo získat dotaci, takže se začalo opravovat. Ale tím, jak se odkryly podlahy, tak se ukázalo, že úplně to pod těmi podlahami není takové, jaké by mělo být a začalo se opravovat ve velkém, takže se musely potom zbourat i nějaké příčky atd.,“ uvedla ředitelka ZUŠ Ostrov Irena Konývková. 

Přejímku dokončených prostor si nenechali ujít zástupci města v čele se starostou. Podporu ZUŠky a její další modernizaci deklarovali i v případě projektu přístavby. 

„Já jsem zastáncem toho, že Základní škola určitě si zaslouží přístavbu nové ZUŠky. Právě už začínáme tímto přízemím, kde pokud se bude šťastná ruka a dostaví se ta ZUŠ, takže by bylo vlastně napojením na tuto stavbu té nové Základní umělecké školy. Takže určitě to je vlastně prvním krokem k úspěchu. Jak říkám, já jsem zastáncem toho, že opravdu ty děti si zaslouží v našem městě mít novou Základní uměleckou školu,“ potvrdil podporu starosta David Hanakovič. 

Pro ZUŠku a její rozvoj je přístavba klíčová.

„Škola opravdu moc, moc potřebuje svůj sál. Je to jako kdyby základní škola neměla svojí tělocvičnu. Jsme umělci a potřebujeme někde, aby si žáci vyzkoušeli v podstatě svůj umělecký výkon a v našich prostorách, aby tam mohli kdykoliv během výuky zajít. Takže to je věc, kterou hodně potřebujeme sál a pak se sem budou stěhovat ještě dramatický obor a taneční. Budeme moc rádi, protože jsme momentálně v podstatě ve čtyřech budovách, když to tak vezmu, protože máme taneční obor ještě v Domě kultury a bylo by fajn, kdybychom měli adekvátní prostory, které odpovídají nebo které jsou důležité pro výuku, abychom se v nich netísnili, abychom zvládali výuku podle našeho vzdělávacího programu. Takže bude i přístavba těchto oborů,“ přiblížila ředitelka. 

Velmi citelnou pomocí a v dnešní době již standardním vybavením je plánovaná bezbariérovost a propojení celého budoucího komplexu. 

„To je opravdu obrovský bonus, protože na těch úzkých schodištích, které jsou, protože byla to dřív v podstatě ubytovna, pokud vím, a pak škola, ale vlastně spíš ubytovna, takže stěhování nějakých nástrojů nebo rekvizit, tak je opravdu velmi náročné. Stěhuje se to tady bez výtahů a musíme hrát pořád někde jinde. Takže samozřejmě učitelský sbor je už úplně vyčerpán neustálým stěhováním a nošením všeho a všeho. Takže za to budeme samozřejmě vděčni taky,“ dodala Konývková. 

Finanční rozpočet na přístavby Základní umělecké školy vzejde z připravované studie. Budovy by měly být spojené podzemním tunelem, aby zůstal zachován volný průchod do vnitrobloku. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář