2002 – Chebsko: Z dvaceti testovaných prostitutek byly 3 HIV pozitivní (TV Západ)

Alarmující výsledek přinesly zářijové kontroly, které hygienická stanice provedla mezi pracovnicemi třech erotických salónů na Chebsku. Z dvacítky testovaných prostitutek byly totiž 3 HIV pozitivní.

dezinfekce

"Byly to všechno občanky Ukrajiny, měly ukrajinskou národnost," uvedla ředitelka Okresní hygienické stanice MUDr. Jaroslava Hrabáková. 

Spolupráci s hygienickou stanicí přitom využívá pouze velmi malé procento majitelů nočních klubů. Těch je v současné době na Chebsku asi 90 a ročně se v nich vystřídá téměř tisícovka prostitutek pocházejících převážně z postsovětských států. 

"Letos jsme vyšetřili přes 50 pracovnic erotických salónů," doplnila Iva Zigová, vedoucí Poradny pro prevenci HIV/AIDS. 

Dalším problémem je taky skutečnost, že pracovnice Hygieny nakažené prostitutky sice seznámí s riziky, které jejich onemocnění přináší a vysvětlí jim jak se mají chovat, v dalším šíření nemoci jim ale zabránit nemohou. 

"Vzhledem k tomu, že ony jsou zde oficiálně pouze na dovolené, tak jsme jim doporučili, aby odjely domů," dodala Hrabáková. 

Karlovarský kraj v současnosti zaujímá s téměř třemi desítkami registrovaných případů druhé místo v celostátní statistice v počtu pozitivních osob na počet obyvatel, a to hned za Prahou. Odborníci přitom odhadují, že odhalené případy tvoří pouze asi desetinu z jejich skutečného počtu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy