2003 – Cheb: Dny Rudolfa Serkina připomněly 100. výročí (TV Západ)

Památce světoznámého klavírního virtuosa, chebského rodáka, Rudolfa Serkina byla věnována řada kulturních akcí, které se v Chebu uskutečnily v průběhu posledního dubnového víkendu. Akce nazvaná Dny Rudolfa Serkina připomenula sté výročí narození této hudební legendy.

dezinfekce

Rudolf Serkin se narodil 28. března 1903 v Chebu v rodině operního pěvce ruského původu Mordka Serkina. Již jako devítiletý odešel studovat hudbu do Vídně, kde se proslavil už při svém koncertním debutu v roce 1916. Na sklonku třicátých let emigroval před nacistickým nebezpečím do Spojených států, kde žil až do své smrti v roce 1991. V Americe se prosadil jako vynikající klavírista a hudební pedagog. V průběhu života získal řadu hudebních ocenění a čestných doktorátů po celém světě. Své rodné město se mu podařilo opět navštívit až na sklonku života v roce 1988, kdy hrál na mezinárodním festivalu Pražské jaro.

„Můj otec zůstal po celý život velmi skromným člověkem, přestože velkou část života strávil ve Vídni a Švýcarsku a později zvolil za nový domov pro své děti Spojené státy, tak nikdy nezapomněl na své kořeny. Na to, že se narodil a část dětství společně se svými sedmi bratry a sestrami prožil zde v Chebu,“ uvedla během zahájení výstavy dcera Rudolfa Serkina Judith Serkin.  

Součástí dvoudenních oslav bylo odhalení pamětní desky Rudolfu Serkinovi na jeho rodném domě na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Slavnostního aktu se vedle starosty Chebu Jana Svobody zúčastnily také dcery klavírního virtuos Elisabeth a Judith, autor Serkinovy biografie Stephen Lehmann z Filadelfie či Christian Limbeck-Lilienau z Vídně, který městu desku daroval. 

Všichni pozvaní hosté se pak přesunuli do budovy chebského muzea, kde byla slavnostně zahájena výstava nazvaná Maestro Rudolf Serkin, jejíž autorkou je pracovnice chebského archivu Jitka Chmelíková.

Výstava se snaží zmapovat Serkinův soukromý i umělecký život. Součástí vernisáže byla také hudební vystoupení Serkinova žáka Paula Guldy, který zahrál společně s houslistou Jehi Bahkem a Paula Fejko, který je absolventem Curtisova hudebního institutu, v jehož čele Serkin řadu let stál.

„Jeho duch byl na institutu přítomen všude. Není obvyklé, aby ředitelé uměleckých škol ve Spojených státech navštěvovali vystoupení svých studentů, ale Rudolf Serkin jim tak vždy činil. Každému pozorně naslouchal a podporoval ho,“ zmínil mimo jiné absolvent Curtisova hudebního institutu Paul Fejko. 

Výstava věnovaná památce Rudolfa Serkina bude v chebském muzeu k vidění až do 27. června.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy