2003 – Cheb: Festival Mitte Europa představuje J. Hegenbartha (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění jsou v těchto dnech k vidění obrazy předního autora z okruhu pražských Němců Josefa Hegenbartha. Výstava je pořádána v rámci 12. ročníku Česko-německého multikulturního festivalu Uprostřed Evropy a navazuje na programovou orientaci předchozích festivalových výstav v galerii.

dezinfekce

Ty postupně představovaly tvorbu v Čechách žijících a tvořících umělců nečeského původu, např. Wenzela Hablika, Georga Karse nebo Emila Orlika.

„Ta tradice je i letos dodržena. Letos máme výstavu Josefa Hegenbarhta, pražského Němce, který studoval v Praze na Akademii výtvarných umění, na té německé sekci, který byl členem skupiny Pilger Gruppe, o které jsme tady hovořili v souvislosti už s výstavami minulými, s výstavami Maxima Kopfa, Augusta Brömseho a členem skupiny Prager Secession a bohužel v roce 1945 ho potkal stejný osud jako celé řady jeho krajanů, takže musel nebo respektive nemusel, ale byl vystěhován a usadil se v Drážďanech, kde potom v šedesátých letech zemřel,“ poodhalil dramaturgii ředitel GVU Jiří Vykoukal. 

Josef Hegenbarth patří k významným představitelům expresionistické malby minulého století. Tematicky se přitom zaměřoval především na ztvárnění historických událostí a prostého života doby, v níž žil.

„Dá se říci, že je to průřez díla, i když těžiště té výstavy je především v pracích do roku 1945, protože je to spíš vždy retrospektiva zaměřená na to tvůrčí období těch umělců z období té předmnichovské Československé republiky,“ přiblížil Vykoukal. 

Na chebské výstavě je k vidění rozsáhlá kolekce zhruba 140 autorových obrazů. Jsou zde zastoupeny olejomalby, akvarely, perokresby i kvaše.

„Z části jsou ty sbírky z Národní galerie v Praze, zčásti z Oblastní galerie v Liberci, která má poměrně velmi slušný fond německých autorů z bývalé Československé republiky. Máme tady velkou kolekci z Drážďan ze státních sbírek, takže si myslím, že ten soubor je reprezentativní a myslím si, že se bude velice líbit. To jeho spektrum je tematicky hodně široké, takže myslím si, že si diváci přijdou na své,“ dodal Vykoukal. 

Výstava Josefa Hegenbartha v chebské Galerii výtvarného umění potrvá až do 15. září.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy