2003 – Cheb: V Galerii 4 vystavuje fotografka Hanová (TV Západ)

V chebské Galerii 4 můžete v těchto dnech navštívit výstavu čerstvé absolventky Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě Kataríny Hanové. Její fotografické začátky jsou spojeny právě s touto galerií.

dezinfekce

„Já jsem začala v roce 19994 v Galerii 4 na dílně Fotodiagonála a od té doby se účastním dílen a různých výstav pořádaných Galerií 4“ uvedla Hanová. 

Nyní je v galerii vystaveno pětačtyřicet snímků, které vznikly v průběhu posledních šesti let během autorčiných studií na Institutu výtvarné fotografie. Kolekce zachycuje osobitý styl Kataríny Hanové, pro který jsou typické například časté barevné posuny fotografií oproti realitě.

„To se dosáhne takzvanou technikou crossu je to, že se diapozitiv vyvolává jako negativ. Ale pak nastupuje práce ve foto komoře, kdy barevné fotky se vlastně dolaďují podzvětšovákem. Mám představu, jak mají být barevný a mám vyzkoušeno několik druhů filmů. A vlastně když už jdu fotit, tak už vím, jaký film budu volit a pak pracuju ve foto komoře,“ popsala fotografka. 

Na výstavě jsou k vidění ukázky z cyklu fotografií zachycujících odrazy lidských tváří ve skle a v drapériích nazvaného Oči pro Buńuela nebo světelné abstrakce ze série Hudba. Podstatná část expozice patří také absolventskému cyklu imaginativní snímků z prostředí velkoměsta Praha. Jedná se o snímky vysoce stylizované, a to jak použitím metody crossu, tak celkovou neostrostí. 

„To jsou pocitové fotky a já jsem nerada mezi lidmi nebo středem pozornosti a většinou to jsou odrazy lidí. A vzniklo to tak, že jsem měla fotit dokument do školy a pro mě bylo hrozně těžké vyjít mezi lidi a oslovovat je a fotit je. Tak jsem volila odraz lidí v různých výlohách a vlastně v Praze v architektuře,“ dodala Hanová. 

Dosud největší výstava Kataríny Hanové nazvaná jednoduše Fotografie, potrvá až do 13. prosince.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy