2003 – Krajková: Chystají se změny v poplatcích za toulavé psy (TV Západ)

Odchycené toulavé psy umisťuje město Sokolov již desátým rokem do útulku v nedaleké Krajkové. Provozovateli útulku poskytuje roční příspěvek ve výši 275 tisíc korun.

dezinfekce

„Já myslím, že nám většina obcí, které mají problémy s řešením toulavých psů, může závidět. Opravdu, za tuto cenu je to poměrně kvalitní služba. Navíc už asi po dobu dvou nebo tří let jsme žádným zásadním způsobem nebyli nuceni tento příspěvek navyšovat. Takže úplné absolutorium,“ pochválil dosavadní spolupráci starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Sokolovským radním se ale přesto nelíbí, že město platí téměř polovinu nákladů na provoz útulku, který slouží celému okresu. Ze samotného Sokolova přitom pochází pouze zhruba pětina zde umístěných zvířat. Město totiž platí pevně stanovenou částku bez ohledu na to, kolik odchycených zvířat do útulku umístí. V loňském roce jich bylo například 64 z celkového počtu dvou set devadesáti pěti.

„Pravda je, že jsme si v poslední době udělali rozbor, kolik vychází náklady na jednoho psa u ostatních obcí, které umísťují své psy do tohoto útulku, a zjistili jsme, že v podstatě Sokolov je určitým způsobem dotuje, protože u nás to vychází asi dva a půl krát více než u těch ostatních obcí. Takže zatím jsme to trpěli, ale přeci jen myslíme si, že do budoucna je třeba toto srovnat tak, aby pro všechny obce ta služba byla hrazená stejným způsobem,“ popsal finanční stránku věci starosta. 

Starosta města chce proto s majitelem útulku dojednat změnu smlouvy, díky které by se výše příspěvků jednotlivých měst a obcí měla srovnat. Počátkem prosince by tak Rada měla již projednat nový systém poskytování dotací útulku, přičemž se ale počítá s určitým náběhovým obdobím.

„Těch variant je několik. Asi nejspravedlivější by byla platba za psa a den, po který je umístěn v tomto útulku, ale víme sami, že to je varianta nejpracnější, čili budeme to směřovat spíš tomu paušálu,“ dodal Jakobec. 

Sokolovská radnice eviduje ve městě téměř patnáct set psů a na poplatcích se v loňském roce od občanů vybralo zhruba 670 tisíc korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy