2003 – Region: Vznikne nový mikroregion Chebsko (TV Západ)

Založení nového mikroregionu, pracovně nazvaného Chebsko, schválili na svém posledním zasedání chebští Zastupitelé. Jeho členy by se vedle bývalého okresního města měla postupně stát také většina okolních obcí a menších měst.

dezinfekce

„Já bych řekl, že to je takový trochu rest z minulého volebního období, že mikroregion měl vzniknout dříve. Bylo hodně věcí, hodně úkolů, takže možná doháníme něco, co se nenaplnilo,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Především menší obce by díky novému mikroregionu měly mít podstatně větší šance na získávání peněz z nejrůznějších dotačních titulů.

„Možná peníze jsou prostředkem k tomu, aby se tady v okolí Chebu, v této přirozené oblasti, která dnes je dána po reformě veřejné správy právě Chebskem, tak, aby tato oblast se zlepšila. No a samozřejmě, pokud má mikroregion svůj rozvojový dokument, tak to je významný argument pro získávání prostředků z různých fondů i ze zahraničních,“ vysvětlil místostarosta. 

Prvním úkolem nového mikroregionu bude tedy vypracování rozvojového programu. Na jeho základě se pak již začnou připravovat konkrétní investiční projekty.

„Právě jsme chtěli, aby mikroregion nebyl zúžen jenom na cyklostezky nebo na na nějakou konkrétní záležitost. Domnívám se, že hodně do toho budou mluvit právě představitelé těch okolních obcí. Domnívám se, že to je hlavně pro ně šance. Cheb může také s některými oblastmi si pomoci. Jsou to převážně ty okrajové části, které mají charakter vesnic. A ty úkoly vyplynou zřejmě z analýz a z toho rozvojového dokumentu, který bychom si nechali zpracovat jako první krok,“ dodal Jakl. 

Zájem o vstup do mikroregionu Chebsko již projevila Libá. Postupně by se pak do jeho činnosti měly zapojit i další okolní obce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy