2003 – Sokolov: Adventní aukce vynesla 20 tisíc pro Chráněné bydlení (TV Západ)

V prostorách sokolovského zámečku se počátkem prosince uskutečnil již osmý adventní večer. Vyvrcholením této akce byla již tradiční předvánoční aukce, jejíž výtěžek půjde na konto organizátora večera, občanského sdružení Chráněné bydlení.

dezinfekce

Ještě před zahájením kulturního programu si mohli návštěvníci večera koupit některé z výrobků klientů Chráněného bydlení, případně i lístek do tomboly. Pak již pódium Zimní zahrady sokolovského zámku patřilo dětskému pěveckém sboru Zvonek, mladému houslistovi Vítu Morávkovi a kvintetu zobcových fléten ze zdejší Základní umělecké školy, kteří obstarali kulturní část osmého adventního večera.

„Poprvé to bylo v roce 1996, kdy jsme sdružení zahájili. Z nadace jsme se přetransformovali do sdružení za účelem vybudování Chráněného bydlení. A hned ten první rok jsme měli zde v zámku Adventní koncert a od té doby vždy začátkem, první týden v prosinci, prostě se ta akce koná. Je to vlastně takové určité vyvrcholení činnosti jak našich členů, tak klientů, protože už to dlouho připravujeme,“ popsala ředitelka Chráněného bydlení Milada Bučková. 

Sokolovské Chráněné bydlení je jediným zařízením tohoto typu v celém Karlovarském kraji. V současné době zde v samostatných malometrážních bytech žije dvanáct hendikepovaných klientů. Nejmladší z nich je teprve sedmnáctiletá Zuzana Rašková, která se sem nastěhovala v srpnu letošního roku.

„Že sama bydlím a že se sama živím. To se změnilo,“ uvedla klientka Chráněného bydlení.

„A co to pro vás přináší. Jako jsou s tím nějaké komplikace nebo jste takhle spokojená?“ dotázal se redaktor.

„Jsem takhle spokojená,“ dodala Rašková. 

Na závěr večera proběhla tradiční aukce keramických, cukrářských či paličkářských výrobků. Role licitace autora se podobně jako v minulých letech ujal sokolovský místostarosta Jaromír Dvořák.

„Pět set korun, šest set, šest set padesát, sedm set, 750, 750, 750 poprvé, sedm set padesát podruhé a sedm set padesát, osm set, osm set. A už se nám to rozbíhá. Osm set padesát jste říkal? Jo osm set. Osm set poprvé, osm set podruhé, osm set potřetí. Zatleskáme,“ povzbuzoval publikum Dvořák.

Výtěžek z aukce, tomboly a prodeje výrobků nyní poslouží klientům Chráněného bydlení.

„Peníze částečně použijeme na nákup dárků, ale v každém případě hlavně je necháme na příští rok, protože s klienty hodně cestujeme, takže chceme mít nějakou rezervu na cesty s nimi. Každý rok děláme takových osm až deset i dlouhodobějších zájezdů. Každý rok si zvykají na trochu delší pobyt,“ přiblížila Bučková. 

V průběhu adventního večera se na konto Chráněného bydlení podařilo získat zhruba dvacet tisíc korun, což je zatím nejvíce v celé osmileté historii této akce. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy