2003 – Sokolov: Byty II. kategorie se prodávají i s nájemníky (TV Západ)

Zhruba před dvěma a půl roky začala sokolovská radnice prodávat byty druhé kategorie i s jejich nájemníky. Tehdy koupila soukromá liberecká firma za deset milionů korun celé zchátralé sídliště v okolí kina Alfa se dvěma stovkami bytových jednotek.

dezinfekce

„A pak jsme zahájili i prodej jednotlivých bytů. Je to převážně v domech, kde k nějakému prodeji bytů již došlo, ale zbyli tam nájemníci, kteří nechtějí si byt koupit. Takže ten prodej se nám zatím daří naplňovat. Finančně to není příliš významné pro město, protože ty byty se prodávají v průměru od šedesáti do sedmdesáti tisíc korun,“ uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Důvodů, proč se město rozhodlo byty druhé kategorie prodávat i s nájemníky, je hned několik. Jedním z nich je například skutečnost, že se nacházejí v domech, kde drtivá většina ostatních bytů již byla prodána jejich obyvatelům, což značně znesnadňuje správu objektu. Byty druhé kategorie se navíc většinou nacházejí v chátrajících domech, které bude v budoucnu potřeba nákladně rekonstruovat.

„Ale asi největší důvod, který nás k tomu vedl, je, že se jedná o byty s občany, kteří neplatí za nájem,“ přiblížil starosta. 

U obsazených bytů první kategorie město alespoň prozatím volí odlišný postup. Tyto bytové jednotky totiž nabízí k odkoupení pouze jejich nájemníkům.

„Úředníci z Odboru správy majetku by samozřejmě byli rádi, kdyby jsme zahájili i prodej bytů první kategorie s nájemníky, aby se jich zbavili, aby nám tam nezůstaly ty jednotlivé podíly, protože samozřejmě z hlediska správy majetku je to poměrně náročné. Toto Zastupitelstvo, stejně jako minulé, však zaujímá strategii, že byty první kategorie prodávat nebude v tomto volebním období. Nemůžeme samozřejmě mluvit, jestli to tak bude i za tři roky, až nastoupí nové Zastupitelstvo, ale mohu slíbit občanům, že toto volební období určitě k prodeji bytů první kategorie nedojde,“ slíbil Jakobec.

Na svém posledním zasedání schválili sokolovští radní převod dalších zhruba patnácti bytů druhé kategorie i s nájemníky, přičemž celkem se jich takto prodalo už přes dvacet. Město tak v současné době vlastní posledních šedesát bytových jednotek nižší kategorie, a to převážně v lokalitě u vlakového nádraží.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy