2003 – Sokolov: DDM získalo první dva opeřené dravce (TV Západ)

První dva draví ptáci se již zabydlují v nových voliérách sokolovského Domu dětí a mládeže. Káně a poštolku přitom poskytla Stanice handicapovaných zvířat z Lázní Kynžvart.

dezinfekce

Chov dravých ptáků zde bude postupně rozšiřován, výhledově se počítá až se šesti voliérami. Další dravci mají v domě dětí přibýt na jaře příštího roku a jednat by se mělo již o mladá zdravá zvířata. Vedle další poštolky půjde například o některé ze sov, tedy prozatím o zástupce na chov méně náročných druhů, na kterých se děti snáze naučí základy sokolnictví.

„Výhledově by mělo být ale říkám, je to horizont tak do čtyř, pěti let, měli bychom mít tak maximálně deset ptáků, abychom to byli schopni zvládnout co se týče starostí, krmení, prostoru na voliéry, aby měli dostatek místa a zároveň bychom chtěli udělat takovou miniekologickou stanici pro celou širokou veřejnost, aby mohly i školy chodit na výukové programy a za druhé pro handicapovaná zvířata, které nám sem občas lidi nosí, že najdou nějaké zvíře nemocné, postižené, poražené autem a neví co s tím. Takže než aby je předávali někam odborníkům, tak se většinou obrací tam, kde jsme my, a protože nemůžou vždy odborníci přijet hned zasáhnout, odvézt je, tak udělat i takovouto nějakou karanténu,“ popsala záměr Michaela Matoušková, vedoucí Oddělení techniky a přírodních věd.

Myšlenka na založení chovu dravých ptáků vzešla přímo od starosty Karla Jakobce. Sokolovská radnice také Domu dětí a mládeže poskytla na vybudování potřebného zázemí 350tisícový příspěvek.

„V podstatě sokolnictví dalo našemu městu jméno. Každé malé dítě ví, že máme ve znaku sokola, čili dravého ptáka. A já jako správný patriot a ctitel tradic jsem navrhoval už před lety, zdali by nebyla možnost nějakým způsobem se chovu dravých ptáků, který by byl korunován možná i chovem chráněného sokola, aby bylo zahájeno. Bohužel zatím k tomu nebyly žádné finanční prostředky, spíš jsme ani neměli organizaci, která by se tohoto nelehkého úkolu zhostila. Po jednání s novou ředitelkou Domu dětí a mládeže jsme usoudili, že by ta možnost v těchto prostorách byla. Do návrhu rozpočtu na letošní rok jsme dali 100 tisíc korun, které nakonec nestačily, ale i navýšení prošlo v Zastupitelstvu celkem bez problémů, takže nic nebrání tomu, aby kroužek chovatelů dravých ptáků v Sokolově začal fungovat,“ přiblížil starosta Sokolova karel Jakobec. 

V budoucnu by se ve zdejších voliérách mohli objevit i samotní sokoli, kteří, jak už bylo řečeno, dali městu podle pověstí jméno. Prozatím je ale jejich chov ještě příliš náročný, navíc ho musí povolit Ministerstvo životního prostředí.

„Také bychom chtěli strašně rádi sokola přivítat. Problém je v tom, že sokol je velice náročný pták na péči a na finance, na pořízení. Takže nejdříve se musíme zdokonalit a naučit vlastně jak ovládat a jak zacházet i s těmi běžnějšími zvířaty, jako jsou třeba zrovna ta poštolka a káně. A pak teprve můžeme dojít k takovým, jako jsou sokoli, kteří jsou vlastně ohroženým druhem,“ potvrdila Matoušková. 

Společně se zahájením chovu dravců vznikl také nový zájmový kroužek Klub přátel dravých ptáků, ve kterém je ještě několik posledních volných míst.

Máme na něj dva vedoucí specialistu, pana Trávníka, který vyloženě je sokolníkem a umí tu odbornou stránku. A pak máme tady vlastně externího zaměstnance, slečnu Matyovou. A slečna Matyová probírá s dětmi všechno možné kolem přírody - vznik, vývoj přírody, starání, ekologii, prostě všechno to, co souvisí s přírodou, nejenom s dravými ptáky,“ dodala Matoušková.

Členové Klubu přátel dravých ptáků se v Sokolském domě dětí a mládeže scházejí každé úterý v čase od 14:30 do 16 hodin.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy