2003 – Sokolov: Magnetická rezonance jde do ostrého provozu (TV Západ)

Na sklonku února bylo v sokolovské nemocnici po dvouměsíčním zkušebním provozu slavnostně otevřeno nové diagnostické pracoviště s přístrojem pro vyšetření metodou magnetické rezonance. To by mělo sloužit pacientům z celého Karlovarského kraje.

dezinfekce

Unikátní přístroj, který mají většinou k dispozici pouze fakultní nemocnice, předčí svými schopnostmi běžně používané počítačové tomografie a rentgeny. Vyšetření na něm je podstatně podrobnější a zároveň vůči pacientům šetrnější.

"Výhodou je to, že je schopen poskytnout další informace, které klasický rentgen nebo CT neposkytne. To zvláště v oblasti vyšetřování mozku, páteře, kostí a kloubů končetin. Jeho další výhodou je, že nepracuje s ionizujícím zářením, pracuje pouze se silným magnetickým polem a elektromagnetickými impulsy," uvedl Vojtěch Sychra, primář Radiodiagnostického oddělení. 

Nejbližší podobná pracoviště do této doby fungovala až v nemocnicích v Plzni a Teplicích, takže pacienti z Karlovarského kraje museli na specializované vyšetření čekat několik měsíců. Nyní by se ale situace měla podstatným způsobem zlepšit. Sokolovští lékaři by magnetickou rezonancí mohli ročně vyšetřit tři a půl až čtyři tisíce pacientů z celého kraje.

"Maximum je denně asi 16 pacientů. Teď za ten zkušební provoz průměrně máme kolem deseti, jedenácti pacientů. Ono to vyšetření nějakou dobu trvá, zatím by se jelo na dvousměnný provoz. Uvidíme. Samozřejmě akutní výkony se dají udělat i v noci, protože máme službu," popsala ředitelka sokolovské nemocnice Věra Procházková. 

Magnetická rezonance se používá zejména k detailnímu prozkoumání měkkých tkání lidského organismu. Přístroj je schopen odhalit již velmi malé nádory, případně další onemocnění.

"V podstatě nejvíce informací poskytne při vyšetřování mozku, při vyšetřování pokud pátráme po třeba roztroušené skleróze, ischemických změnách, nádorech nebo metastázách mozkových. Poskytne velmi dobře informace o stavu páteře, o meziobratlových ploténka, v případě kloubů velice dobře posoudí třeba vazy v kolenním kloubu a menisky a jejich poranění. V podstatě tyto informace není žádná jiná zobrazovací metoda schopna poskytnout s takovouto precizností a detailem," přiblížil Sychra. 

Pořízení unikátního přístroje nemocnici přišlo zhruba na sedmadvacet milionů korun. Další milion a půl stály potřebné stavební úpravy. Podstatnou část z této sumy se ale nemocnici podařilo získat formou dotací a darů. Patnácti miliony přispěl stát, milionem město Sokolov a 400 tisíc věnovali zdejší občané a podniky. Zbývající prostředky bude nyní zdravotnické zařízení splácet po dobu čtyř let.

"Na ten zbytek samozřejmě si musíme vydělat provozem toho přístroje, takže když si vyděláme nějakou částku, tak to okamžitě můžeme splatit. Jinak je podepsaný splátkový kalendář," dodala ředitelka. 

Přístroje unikátní také svojí otevřenou konstrukcí. Ta je totiž na rozdíl od klasické tunelové vhodná také pro vyšetření lidí trpících klaustrofobií, malých dětí či pacientů nacházejících se v kritickém stavu, kteří potřebují neustálou kontrolu základních životních funkcí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy