2003 – Svatava: Na letní tábor vyjely i děti ze sociálně slabých rodin (TV Západ)

Na letním táboře v areálu Na Pískách nedaleko Svatavy, který pořádal sokolovský Dům dětí a mládeže, pobývala v minulých dnech zhruba osmdesátka školáků ve věku od šesti do patnácti let.

dezinfekce

Čtvrtinu z nich přitom tvořily děti ze sokolovských sociálně slabších rodin, pro které jinak těžko dostupný prázdninový pobyt zařídilo zdejší Středisko prevence kriminality.

„Na tomto táboře je dvacet dětí, které jsme vybírali za pomoci Odboru sociálních věcí a zdravotnictví a těmto dětem pobyt na táboře hradíme,“ potvrdil manažer prevence kriminality Rudolf Volf.  

Díky šedesátitisícovému příspěvku od sokolovské radnice mohly děti ze sociálně slabších rodin strávit alespoň část prázdnin mimo město. Pobyt mezi vrstevníky, kteří vyrůstají v normálně fungujících rodinách, měl pak být pro ně dalším přínosem.

„Děti ze sociálních rodin slabších vůbec neměly žádný problém se začleněním mezi oddíly. Normálně, když byste je teď se snažil najít mezi dětmi, tak je nepoznáte, což je vlastně cílem naší spolupráce s městem Sokolov. A děti v podstatě zvládly táborový program táborovou hru s naprostým přehledem, takže není vůbec žádný problém s nimi, popsala vedoucí tábora Soňa Hradecká. 

V den naší návštěvy jsme v táboře zastihli skupinu sokolovských policistů, kteří pro děti připravili akci nazvanou Den s policií.

„Děti tedy vidí práci služební kynologie, vidí tady práci pořádkové jednotky. Na závěr bude povídání o jejich bezpečnosti, povídání o dopravní výchově a vlastně z toho, co tedy děti dnes uvidí, si napíší takový malý a jednoduchý test,“ prozradila tisková mluvčí sokolovských policistů Blažena Kašparová. 

V průběhu dvanáctidenního pobytu byla pro děti připravena řada dalších zajímavých akcí. Za všechny lze jmenovat alespoň pravidelné vyjížďky na koních z nedaleké stáje, výlety do okolních měst či táborovou hru, kdy byl každý den zaměřen na jinou historickou epochu.

„Předevčírem jsme vysvobozovali princezny,“ řekl nám jeden z chlapců.

„Oni nás museli najít v lese. My jsme se jim museli schovat,“ doplnila jej dlouhovlasá dívka.

„Měli jsme tam dopisy,“ vzpomněl si chlapec. 

„Jo a taky se mi na tom líbilo na tom táboře, že každý den je pořád jiný. Je jiný, že je každý den jiná doba,“ dodal další ze zpovídaných kluků.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy