2004 – Cheb: GVU vystavuje průřez tvorbou Václava Špály (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění je v těchto dnech k vidění rozsáhlá výstava díla významného českého malíře, grafika a ilustrátora Václava Špály, která představuje průřez jeho celoživotní tvorbou.

dezinfekce

„Samozřejmě Špály byl velmi plodný malíř a připravit souhrnnou výstavu, to by znamenalo v podstatě obsadit obě dvě patra i přízemí galerie. Takže my jsme volili takové, řekl bych, obrazy typické pro určitá období jeho tvorby od těch předkubistických obrazů krajinných po jeho reakce na poučení z kubismu, až potom k těm známým dějinám modrého období,“ uvedl ředitel GVU Cheb Jiří Vykoukal. 

Václav Spála výrazně obohatil české moderní malířství charakteristickou barevností svých obrazů. Vystavoval se skupinou Tvrdošíjných, byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes a podílel se také na výtvarné aktivitě Osmy. Na právě probíhající chebské výstavě lze vidět zhruba sedm desítek jeho prací.

„Jsou ze sbírek galerií jednak naší, plzeňské, liberecké, z Českého muzea výtvarných umění v Praze. Takže dá se říct, že v podstatě téměř ze všech českých galerií,“ přiblížil ředitel.

Mezi padesátkou vystavených obrazů převládají pro škálu typické krajiny a zátiší. Například jeho proslulé kytice.

„Jsou tady i kresby, zejména z toho počátečního období, které jsou černobílé tušové kresby, které jsou pro Špály typické právě z toho období té figurativní tvorby kolem roku 1910,“ dodal Vykoukal. 

Výstava díla Václava Špály bude v chebské Galerii výtvarného umění probíhat až do poloviny února.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy