2004 – Cheb: Oční stacionář získal šek na 60 tisíc korun (TV Západ)

Dnešní zprávy začneme v chebských jeslích a stacionáři pro zrakově postižené děti, kde se minulý týden uskutečnila malá slavnost. Zástupci karlovarského Lions Clubu zde totiž předali symbolický šek na 60 tisíc korun.

dezinfekce

Darované peníze byly použity na nákup tří terapeutických přístrojů na pleoptický výcvik šilhajících a tupozrakých dětí, které si přítomní zástupci Karlovarského kraje, města a Lionistického Clubu mohli také ihned prohlédnout v akci.

„Je tady řada dětí, ať už s oční vadou a nebo i s jinými vadami, což si myslím, že je velice dobře, že tyto děti mají možnost v kolektivu trávit svůj volný čas a v kolektivu si trošku ten svůj handicap nepřipustit a prostě v té hře s dalšími dětmi na něj zapomenout. Já si myslím, že to je velice důležité,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje a člen Lions Clubu Josef Pavel. 

Chebský stacionář je jediným zařízením tohoto typu v celém Karlovarském kraji. Na doporučení očních lékařů sem docházejí desítky dětí předškolního věku z Chebu i okolních měst.

„V současné době máme kapacitu 60 dětí, z toho dnes už zhruba polovička je dětí s očními vadami. Z prostorových důvodů se rozšiřovat nemůžeme, ale plánujeme jinou změnu, že pro děti od tří do šesti let vybudujeme speciální mateřskou školu, která bude navazovat na stacionář po výchovně vzdělávací stránce,“ přiblížil ředitel stacionáře Robert Plachý. 

Finanční pomoc ze strany lionistů by měla do očního stacionáře směřovat i do budoucna. Projekt podpory tohoto zařízení byl totiž zařazen mezi stálé sponzorské akce karlovarského klubu.

„Samozřejmě už jsme se i v tom našem klubu usnesli na tom, že ta záležitost by měla být trvalého charakteru. I proto vstoupili jsme v jednání s radnicí tak, aby byla řádně o té věci informována. Radnice k tomu přistupuje velice vstřícně. Mimo jiné bude v prostorách umístěna i pokladnička, kterou my jako lionisté máme právo umisťovat. Máme na to veškeré souhlasné záležitosti a myslíme si, že z toho, co jsme tady dnes viděli, a ty přístroje, které dole byly, že to může být jenom ku prospěchu věci. A my určitě do toho dál půjdeme,“ sdělil prezident karlovarského Lions Clubu Jan Ulbrych.

Oční stacionář je v současnosti pouze zdravotnickým zařízením. Již delší dobu se ale snaží o zařazení do sítě škol, které by znamenalo přísun dalších financí.

„Je to na velmi dobré cestě. Nedávno jsme o tom jednali s náměstkem ministryně školství, kde v současné době již nám nakloněni jsou. Musíme udělat určité provozní záležitosti, aby byly v souladu se současnou legislativou a městu, zřizovateli našeho zařízení, to přinese úspory na mzdových prostředcích v celkové hodnotě převyšující milion korun ročně,“ dodal Plachý. 

Provoz očního stacionáře stojí ročně téměř pět milionů korun, přičemž rozhodující částkou na něj přispívá chebská radnice, která je zřizovatelem tohoto zařízení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy