2004 – Sokolov: Cena vody zůstane nakonec stejná (TV Západ)

Zprávy o možném zdražení vody v Sokolově od poloviny letošního roku se možná nakonec nenaplní. Úvahy o zvýšení ceny se přitom objevily poté, co se ukázalo, že letošní příjmy zdejší vodohospodářské společnosti budou podstatně nižší, než se původně očekávalo.

dezinfekce

„Cena vody je v Sokolově jedna z nejdražších republice, asi dnes je sedmá v naší republice. A samozřejmě města a obce nemají žádný zájem vodu zdražit,“ uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Od počátku letošního roku se na Sokolovsku platí za vodu novým způsobem prostřednictvím takzvané dvousložkové ceny. Ta se skládá z částky za spotřebovanou vodu a paušálního poplatku závislého na velikosti vodoměru. Desítky firem a majitelů rodinných domků na to zareagovaly žádostmi o výměnu vodoměrů za menší a tedy i levnější. Vodohospodářská společnost tak letos vybere od odběratelů možná až o deset milionů korun méně, než se plánovalo.

„A samozřejmě o těchto problémech jsme na výkonném výboru podrobně jednali. A padla jedna z variant zdražení vody, a to byla jedna z variant, která byla zmedializovaná jako že to tak bude, ale to je jedna z možností a já pochybuju, že tato možnost by mohla projít,“ komentoval situaci místostarosta. 

Hledat se proto budou jiné varianty, jak výpadek příjmů vodohospodářské společnosti vyřešit.

„Například můžeme říci, že od 1. června těm lidem, kteří třeba mají řekněme 2,5 v baráku, tak v podstatě budeme to brát, že dle technologie by tam mohla být 1,5 a uznáme je. To znamená ušetří se za výměnu vodoměrů. To je jedna z možností. Další možnost samozřejmě je, že snížíme v kalkulační vzorci nájem. To je další možnost. Letos jsme šli nájemném obce o výrazný kus výš než v loňském a předloňském roce. A tyto varianty by mohly tuto podstatě ztrátu přikrýt,“ nastínil možnosti Dvořák. 

Městům a obcím vodohospodářského sdružení přitom firma letos zaplatí za pronájmy celkem asi o 15 milionů korun více než v loňském roce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy