Cheb: Nové vedení upravilo kompetence a chce prověřit velké projekty (TV Západ)

Na první tiskovou konferenci připravilo nové vedení města Chebu informace o změně v kompetencích jednotlivých členů. Zároveň podalo zprávu o změnách v organizacích zřizovaných městem nebo Radničních listech.

dezinfekce

„V minulosti byly velké problémy s městskými investicemi, protože Odbor investiční příliš nefungoval. Právě dnešní investice mají významnou vazbu na projekty a jejich financování. Spousty investic jsou financovány pomocí projektů Evropské unie. Proto jsme se rozhodli do kompetence starosty přemístit Odbor projektového managementu i Odbor investiční, aby koordinace těchto dvou odborů byla lepší než v minulosti,“ odůvodnil změny starosta Chebu Antonín Jalovec.

Pod místostarostku Gabrielu Lickovou pak přešel Odbor finanční. 

„Protože paní Licková je důsledná v kontrole. Takže ty finanční toky bude kontrolovat určitě velmi důsledně,“ doplnil Jalovec.

Již na úvodním zastupitelstvu avizované nové posouzení velkých investičních zakázek přijde na řadu v nejbližší době.

„Byla připravena řada velkých projektů, ať už to byl projekt městských lázní, Lokomotivy, ZEVO, apod. Bohužel často se trošku zanedbalo financování těch projektů, eventuálně přínos pro obyvatele města. My se budeme samozřejmě snažit o to, aby se ten přínos maximalizoval, a ta částka, kterou projekty budou stát, se minimalizovala. To je právě třeba případ Lokomotivy, kdy stojíme před druhou částí první fáze, což znamená přístavbou haly. My se ještě se správcem areálu chceme důsledně pobavit o umístění šaten a o tom, zda všechny ty náklady jsou opravdu nezbytně nutné,“ vybral příklad Jalovec.

Mezi změny, které byly odhlasovány na prvním zasedání zastupitelů, patří i výměna zástupců města v dozorčích radách a dalších orgánech městských společností.

„Historickým zvykem v Chebu bylo, že opozice vždy měla alespoň částečnou kontrolu nad těmi společnostmi. Ke změně došlo po uplynulých volbách, kdy vlastně předchozí koalice absolutně vymetla všechny zástupce opozice z dozorčích a správních rad a nenechala vlastně opozici vůbec žádnou kontrolu nad děním v těchto organizacích. My jsme se rozhodli pro výrazný kompromis a v rámci obměny dozorčích a správních rad ponechat asi šest nebo sedm míst pro zástupce opozice, proto, aby si tu kontrolu uchovali. Stejně je tomu i v Radničních listech. Jediným politickým členem redakční rady byl vlastně starosta. Nyní se to rozšířilo o místostarostu a o zástupce opozice. Takže i opozice bude mít kontrolu nad obsahem Radničních listů,“ přiblížil Jalovec.

Krokem, který se objevil na chebské radnici poprvé, je zveřejnění majetkových poměrů nového starosty. Ten dosud působil jako učitel na zdejším gymnáziu a tento příslib učinil při zvolení do funkce.

„Myslím si, že starosta je natolik exponovanou osobou, že každý občan by měl mít velmi podrobné informace i o jeho finančních poměrech. Tento materiál získává váhu až v okamžiku, kdy jsem slíbil, že před volbami, eventuálně v okamžiku odchodu z funkce, zveřejním nový aktuální stav svého majetku, aby bylo možné porovnat mé příjmy za celou dobu s tím, jak se navýšil, případně ponížil můj majetek,“ dodal Jalovec.

Nové vedení města chce urychleně řešit situaci na chebském letišti, kde probíhá rekonstrukce betonové dráhy a zjistily se problémy s podkladovou vrstvou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy