Cheb: Od nového roku čeká průmyslové zóny vyšší zdanění (TV Západ)

Zastupitelstvo města Chebu schválilo na svém zářijovém zasedání zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitých věcí. Přijatá vyhláška s účinností od 1. ledna 2024 přesně stanovuje jednotlivá místa a výši násobku základní sazby daně.

dezinfekce

Nejvyšší koeficienty 3 a 4 mají průmyslové zóny Hradiště, Háje a Dolní Dvory a obchodní centrum na Svatém Kříži.  

„Tím hlavním kritériem bylo to, kolik obsluha toho území město stojí, kam musí jezdit místní doprava, kterou dotujeme, kde musíme uklízet ulice nebo komunikace, kde musíme sekat trávu, kde musíme svítit, případně se staráme o odvod kanalizace z nějakých dešťových vod apod. na straně jedné, na straně druhé, jak to také občany zatěžuje dopravou a dalšími aspekty. A v případě Svatého Kříže jsme zhodnotili navýšením toho koeficientu to, že tam máme problémy s odpadky v okolí a máme tam problémy s prodejem pyrotechniky, užíváním a koneckonců tím, že to je jediné místo v Chebu, kde je možné provozovat hazard, tak jsou to i ty sociopatologické jevy, který bychom my jaksi měli eliminovat. Tak byla kritéria, která jsme volili pro rozdílnost těch koeficientů,“ uvedl starosta Chebu Jan Vrba. 

Město iniciovalo jednání se zástupci dotčených firem, obeslalo 33 subjektů.

„Já musím říct, že jsme očekávali větší odpor na to, kolik tam působí subjektů. Tak na to jednání se jich dostavilo ze třiceti asi jenom šest nebo sedm a v podstatě větší odpor nebo námitky byly ze stran asi tří těch firem nebo čtyř možná, což nepovažujeme za tak velké. Ale i tam jsme se snažili ty věci vysvětlit a myslím, že jsme se i vzájemně pochopili, že to nebylo zas jakoby tak vyostřené jednání. Pravda je, že se tam třeba stane, že některé ty podnikatelské subjekty využívají rozsáhlé areály k činnosti, která je poměrně malá, takže je to zatěžuje víc. Možná budou přemýšlet nad tím, jak to lépe využít. Zase jiní tam měli problémy s tím, proč i jich se to týká. Tak tam se ukázalo, že například nemají sídlo v Chebu, což to samozřejmě z nějakého hlediska daňového jiného není tak dobře. A nebo tam mají třeba ubytovny, které zase na druhé straně ty jejich uživatelé čerpají některé městské služby a nepřináší vlastně Chebu žádný finanční přínos. Takže to jsme všechno zohledňoval,“ vysvětlil starosta. 

Naopak obchodní centra v intravilánu obce zůstanou na stejné úrovni zdanění jako dosud, tedy dvojnásobku základní sazby. 

„Tam jsme vycházeli z toho, že ta infrastruktura obchodních center slouží občanům, a to dokonce ty parkoviště významně, protože řada lidí, když dojíždí do práce, tak tam parkuje přes celý den, někteří zase přes noc, když je to v blízkosti jejich bydliště. Takže jsou to prostory, které jsou běžně občany využívány. Navíc popravdě řečeno, v těch nákupních centrech je zaměstnáno hodně Chebanů, je to prostě jejich možnost zaměstnání docela dobrá. Takže to všechno jsme nějakým způsobem zohlednili, ale s tím, že možná vývoj ukáže, že zatížíme i ta obchodní centra zvýšenou daní z nemovitosti, ale zatím jsme tady z těch důvodů k tomu nepřistoupili, protože je to nějaká služba veřejnosti,“ popsal Vrba. 

Daň z nemovitosti je pro města obecně důležitá z důvodu, že se jedná o jednu z mála oblastí, kterou může regulovat. Ústavní soud svým letošním rozhodnutím navíc umožnil obcím vymezovat koeficienty cíleně, nikoliv jako dosud plošně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy