Cheb: Retromuseum představuje historii továrny v Plesné (TV Západ)

V chebském Retromuseu, jež je součástí Galerie výtvarného umění, můžete během letních měsíců navštívit mimo jiné výstavu s názvem „Dějiny jedné továrny v Plesné“. V jediné místnosti mezipatra muzea mapuje téměř 150letou historii výrobního komplexu.

dezinfekce

V chronologicky uspořádané expozici mohou návštěvníci shlédnout jak obrazové tak především materiálové doklady podniku, jež byl od svého počátku spjat s původně tkalcovskou rodinou Päsoldů. Zakladatelem firmy vyrábějící punčochové a stávkové zboží byl punčochářský mistr Johann Adam Wilhelm Päsold (1813–1886), který v Plesné vlastnil malou dílnu s několika stroji.

Postupně, především zásluhou jeho syna Adolfa, se stala významnou textilní firmou, která se proslavila dětským oblečením i na britských ostrovech. I díky vlastní továrně v Langley nedaleko Londýna překročila hranice Československa. Rodinný podnik pod vedením Adolfových synů se úspěšně rozrůstal až do 2. světové války. Říšské úřady firmu kvůli britskému občanství majitelů převedly do nucené správy. 

Po válce byly sourozencům Päsoldovým uděleny nároky na restituci prostřednictvím Benešových dekretů. Nadějné vyhlídky však netrvaly dlouho. V roce 1948 byla firma znárodněna a její majetek byl začleněn do Národního podniku Tosta v Aši. 

To započalo druhou éru plesenského podniku v 60. letech. V této době se firma, již pod hlavičkou Stavokontrukce, zaměřila na kovovýrobu, především elektro rozvaděčů pro panelové domy v regionu. Výstavba panelových sídlišť v té době zažívala významný rozmach. 

Třetí etapa továrny v Plesné úspěšně navázala na historii kovovýroby. Soukromá společnost ELROZ rozšířila sortiment o kovové regály a skříně. Vedle těchto výrobků firma začala ve spolupráci s mladými designéry vytvářet také kolekci kovového nábytku a interiérových doplňků pod značkou Fleysen, což je německý název obce Plesná. Soubor byl nominován na prestižní cenu Czech Grand Design v kategoriích Kolekce roku a Výrobce roku. 

Výstavu můžete navštívit až do 3. září tohoto roku. Více informací najdete na stránkách www.retromuseum.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy