Cheb: TEREA bude bez zisku, použije se na snížení cen (TV Západ)

Valná hromada společnosti TEREA Cheb, kterou napůl vlastní město Cheb a německá společnost Gelsenwasser AG, reagovala v několika důležitých bodech na současnou situaci provázející výrazné navýšení cen tepla pro domácnosti. V jiných otázkách se kvůli paritě nepodařilo najít shodu.

dezinfekce

"Bez souhlasu obou dvou vlastníků nemůže dojít k žádné změně. Na některých věcech jsme se v rámci Valné hromady shodli, bylo to především to, že ve firmě nebude vyplácena dividenda za uplynulý rok a budou ty peníze ponechány. Stejně tak bude upraven finanční plán pro rok 2022 tak, aby dividenda nebyla vyplácena, což znamená, že díky tomu ve firmě celkově zůstane 44 milionů korun, které mohou být využity na jiné zdroje, především tedy na snížení cen tepla. Stejně tak jsme se dohodli i na tom, že je zapotřebí hledat diverzifikaci zdrojů tepla, takže jednatelé mají uloženo do podzimu předložit detailnější plán toho, jak si v budoucnosti představují výrobu tepla jak v Chebu, tak třeba v Aši a v jiných městech, aby nebyla natolik závislá na plynu a cenách plynu jako v současnosti. Tím bohužel shoda víceméně končí, protože, ač nás Zastupitelstvo pověřilo hlasovat pro některá další opatření, tak ta německým spoluvlastníkem nebyla schválena. Týkalo se především nového fungování Dozorčí rady, kde jsme požadovali její rozšíření o zástupce města dalšího a častější frekvenci jejího zasedání. Stejně tak Němci neakceptovali ani náš návrh na odvolání jednatele Stefana Zagermanna, který je ve firmě odpovědný za nákup plynu, který podle nás jednoznačně manažersky pochybil a je zodpovědný za razantní zvýšení cen, které nastalo. Stejně tak pak došlo i k drobným neshodám, které vyústili v to, že zatímco německá strana navrhovala vyplacení odměn jednatelům za vedení firmy za uplynulý rok, tak my jsme tedy toto neschválili, naopak, když my jsme žádali, aby Dozorčí rada měla pokrácené odměny za minulý rok, tak to nebylo akceptováno německou stranou," přiblížil starosta Chebu Antonín Jalovec. 

A protože platí současná pravidla, nelze je bez souhlasu obou stran měnit. Město je hlavním odběratelem tepla od společnosti TEREA. 

"Pro město jde jednak o útraty přímo v rámci za vytápění radnice a jiných městských objektů, jednak také samozřejmě o naše příspěvkové organizace, které jsou mnohdy také napojeny na centrální zdroj tepla, to znamená školy, školky, divadlo atd. My máme nějaké předběžné odhady, které se pohybují, z hlediska toho navýšení, někde 20 – 25 milionů korun oproti loňskému roku, ale samozřejmě pokud by ty ceny poklesly, tak by ten dopad byl menší," dodal Jalovec. 

V současné době lidé platí za 1 GJ 1661 korun. Vloni to bylo 539 korun, letos v dubnu 2255 korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy