Karlovy Vary: Císařské lázně se otevřely veřejnosti (TV Západ)

Císařské lázně v Karlových Varech mají za sebou tři zahajovací večery. S kamerou jsme navštívili hned ten první ve čtvrtek 15. června.

dezinfekce

Slavnostní program byl věnován především těm, kteří se podíleli na obnově této národní kulturní památky ležící uprostřed lázeňského území chráněného v rámci světového dědictví UNESCO. 

Karlovarský kraj jako vlastník budovy zahájil celkovou rekonstrukci Císařských lázní v roce 2019. Ta nakonec vyšla na 1,4 miliardy korun. Unikátní vestavba multifunkčního sálu ve dvoraně neorenesančních lázní byla místem, kde se odehrál hlavní program v režii bratří Cabanů. 

Již při vstupu do budovy mohli příchozí spatřit řadu červeně oděných pracovníků úklidové firmy, ze které se později vyklubala skupina akrobatů, členů souboru Jednotka rychlého nasazení. 

Poté se na pódium před zcela zaplněným sálem objevil moderátor večera Marek Eben. 

„Chtěl bych vám říci dvě věci. Tak za prvé je to nádherné. Já jsem si prošel celý ten dům, byl jsem až na střeše a pamatuji si, jak to tady vypadalo ještě před pár lety. A je to, opravdu musím říci, taková radost vidět jak tak to rozkvete takovýhle objekt. Prostě musím říct, že se vám to velmi povedlo. Druhá věc, co vám chci říci - nečekejte vděk. Víte, jak to je? Teď jsem začnou chodit Češi, hodně Čechů. Co udělá Čech? Ono se mu to líbí, ale vždycky něco najde. Něco najde, co by udělal líp, jo? A s touto věcí neváhá a přijde vám to říct. To ostatní ne, ale tuhle drobnost vám rád poví, o tu se rád podělí. Bude vám říkat, že tohle nemělo být červené, že to mělo být modré, že na těch zdech mělo něco viset, prostě. A budou vám to říkat lidi, kteří na té stavbě nestrávili ani jednu jedinou minutu. Netuší, jakými složitost byste se museli proškrábat. Jak obtížné to bylo vůbec takovouhle naprosto nestandardní věc tady vybudovat. Tak chci vám říct, nenechte se tím otrávit,“ varoval v nadsázce známý moderátor Marek Eben. 

Po úvodní řeči, ve které zmínil řadu zajímavých faktů, zazněla speciální císařská fanfára Jana Kučery v podání Karlovarského symfonického orchestru pod vedením dirigenta Ondřeje Vrabce. 

Moderátor poté pozval na pódium hejtmana Karlovarského kraje. 

„Jsme dnes svědky jedinečného okamžiku, kdy budova Císařských lázní slavných architektů Fellnera a Helmera po letech spánku se probouzí a znovu vstupuje do života. Sto dvacet osm let od slavnostního otevření jsme u dokončení proměny této národní kulturní památky, ale vlastně jen proměny drobné. Z lázní tělesného zdraví se zrodily lázně ducha. Nejlepším důkazem citlivé konverze je toto atrium. Tam, kde se dříve proháněly vozíčky s rašelinou, tak tam dnes sedíte vy v hledišti unikátního vestavěného koncertního sálu. Ale historická hodnota této budovy zůstala zachována díky pečlivé a velmi náročné rekonstrukci. Císařské lázně se tak znovu mohou stát jedním z nejatraktivnějších míst v Karlových Varech a jejich sláva se opět může hvězd dotýkat. Za to samozřejmě patří obrovské poděkování duši a motoru celé revitalizace Květě Hryzsové a jejímu týmu Odboru řízení projektů krajského úřadu, Ministerstvu financí za finanční podporu rekonstrukce, současnému i předchozímu vedení Karlovarského kraje za setrvalou podporu obnovy, městu Karlovy Vary za podporu nejen finanční, generálnímu dodavateli Geosan a všem partnerům a dodavatelům, kteří se na rekonstrukci podíleli, architektu Petru Hájkovi a jeho týmu za tento sál, památkové péči, příspěvkové organizaci Císařské lázně a celému týmu spolupracovníků Krajského úřadu. Vítejte v Císařských lázních. Krásný večer,“ uvedl mimo jiné hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Následovala ukázka videomappingu, který bude součástí interaktivního návštěvnického okruhu. Poté již vystoupil Karlovarský symfonický orchestr s prvním houslistou Danielem Matejčou.

Celý večer byl druhý den vysílán v živém přenosu České televize. Na záznam se můžete podívat v odkaze v textové části reportáže.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy