Karlovy Vary: Ve mestě se uskutečnilo předávání vyznamenání dárcům krve

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová spolu se starosty měst a obcí, zástupci Českého červeného kříže a nemocnic ocenila dobrovolné dárce krve. Těm bylo slavnostně uděleno vyznamenání Zlatý kříž III. a II. stupně.

dezinfekce

V letošním roce uznání získalo celkem 59 dárců, z toho 54 mužů a 5 žen.

„Je mi velkou ctí, že vás mohu přivítat u příležitosti udělování Zlatých křížů a že tu mohu být s vámi. Nesmírně si vážím toho, že vám budu moci pogratulovat a ocenit vás. Svým dárcovstvím nezištně a opakovaně pomáháte zachraňovat životy. Jen málo z nás se odhodlá k tomu, aby svou krev darovalo. Přeji vám pevné zdraví,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Vyznamenání Zlatého kříže předává Český červený kříž za osmdesát a více dobrovolných bezplatných odběrů krve. Celkem 47 dárců z našeho regionu obdrželo Zlatý kříž III. stupně za 80 a více odběrů a 11 lidí bylo oceněno za více než 120 odběrů Zlatým křížem II. stupně. Za 160 návštěv transfuzních stanic se poté uděluje Zlatý kříž I. stupně.

Město Cheb mělo své zástupce, oceněni byli pánové Jiří Hrůza, František Volek, Jaroslav Hurt, Rudolf Pejcal a paní Marie Novotná - Zlatý kříž III. stupně. Ke gratulaci se za vedení města přidal i tajemník Václav Sýkora.

Karlovarský kraj ve spolupráci s Českým červeným křížem oceňuje místní dárce pravidelně. Ti jako poděkování dostali plakety Zlatého kříže, pamětní listy, dárkové balíčky a další pozornosti. Předávání vyznamenání se koná u příležitosti Světového dne dárců krve, který připadá na 14. června.

Motto toho letošního zní „Každý dárce krve je hrdina“. Díky rozvoji medicíny a rostoucí potřebě transfúzních přípravků je dárcovství stále aktuálním tématem.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje
Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy