Karlovy Vary: Výtvarná soutěž seniorů měla rekordní účast (TV Západ)

Mimořádný zájem vyvolal letošní, již 11. ročník výtvarné soutěže pro seniory pořádané Karlovarským krajem s názvem „Věk pro nás není překážkou“. Ve třech kategoriích se na libovolné téma přihlásilo na 8 desítek amatérských výtvarníků.

dezinfekce

Odborná porota vybrala tři nejlepší práce ve třech kategoriích bez ohledu na pořadí. I letos se sešla řada výrazných děl. Například jedna z oceněných maleb téměř 80letého účastníka. 

„Při vší té, řekněme, uvolněnosti je tam poměrně znatelná kresebná zkušenost, především v těch partiích stromů a větví. Takže je to autor, který umí kreslit, má tu zkušenost a přitom tou zkušeností není vázán. Je vlastně jako, řekněme, svobodně uvažující malíř,“ uvedl ředitel Galerie umění Karlovy Vary a člen poroty Jan Samec. 

Náročná práce výběru z prací soutěže, kam se mohou přihlásit lidé nad 60 let spočívá také v nalezení originality. 

„Máme tu snahu to prostě rozšiřovat, protože těch, řekněme, zajímavých projevů a takových autentických je poměrně hodně. A to jsme rádi,“ dodal Samec. 

V úvodu slavnostního vyhlašování výsledků ve středu 3. dubna se představili členky flétnového souboru ze Střední pedagogické školy, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary pod vedením Martina Bergra. Z rukou hejtmana Karlovarského kraje a předsedy poroty si pro ocenění v kategorii Ruční práce přišla Marie Karlovská z Horního Slavkova a také loňská držitelka ceny Dana Balcarová z Karlových Varů. Cenu převzal také Jindřich Rohla z Kraslic, další tradiční účastník a autor řady dřevěných skládaček a drobných předmětů.  

Ceny v kategorii „Kresba, malba, grafika“ převzali Jana Lajblová z Karlových Varů a Miroslav Hlaváček z Chebu. Karlovarský senior Josef Král se bohužel ze zdravotních důvodu předávání ocenění nezúčastnil. V této sekci bylo přihlášeno nejvíce prací, celkem 45.

Oblíbená kategorie „Fotografie“ měla také trojici oceněných a to Libuši Chylovou z Karlových Varů, dále tradičního oceněného chebského fotografa Jaroslava Jiráska, účastníka všech ročníků a karlovarského fotografa Jána Bocka. 

Cenu Českého rozhlasu Karlovy Vary převzala Hana Janků z Krásna.

Nejstaršímu účastníkovi soutěže je úctyhodných 93 let. Až do konce dubna je možné ve vestibulu krajského úřadu v budově A zhlédnout výstavu k této výtvarné soutěži.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy