Kraslice: Do oprav komunikací letos půjde až 12 milionů (TV Západ)

Letošní stavební sezóna se rozběhla i v Kraslicích. Město mezi své priority řadí komunikace a při správě přes 40 kilometrů místních silnic a 18 kilometrů chodníků hodlá postupovat formou velkoplošných oprav. A přestože jsou projekty připravené, naráží někdy na překážky.

dezinfekce

„Letos byl cíl opravit alespoň 10 procent těch nejhorších silnic. Snažili jsme se připravit to tak, aby se opravilo alespoň 5 km. Následně tedy tyto úseky jsme připravili, podali jsme žádost o dotaci na opravu místních komunikací, kde je dotace 50 procent od Ministerstva pro místní rozvoj. Tam jsme uspěli. Ale některé silnice jsme museli následně vyloučit, některé z důvodu toho, že nesplňovaly podmínky pro opravu v tom dotačním titulu, některé z důvodu byrokratických, na ty se snad dostane příště, takže nakonec ta porce nebude až tak velká letos, bude to kolem 3 km souvislých oprav,“ uvedl starosta Kraslic Jan Šimek. 

Výhodou větších opravovaných celků je dosažení lepší cenové nabídky od firem. Celkem v letošním roce může proinvestovat město spolu s dotacemi až 12 milionů korun. 

„Už jenom tím, že jsme vlastně vysoutěžili větší balík, jsme dosáhli snížení ceny oproti běžné ceně za metr čtvereční o pětadvacet procent v tom výběrovém řízení. Tím, že to můžeme přihlásit takto i do dotačního projektu, tak ušetříme dalších padesát procent. Takže levněji to opravdu udělat nejde. A samozřejmě flikování víme, že má omezenou trvanlivost. U takto nově položených povrchů, doufáme, že vydrží minimálně těch deset let, ale doufáme, že i dvacet, tak jako vlastně vydržely dosud, poněvadž zde máme povrchy, které se ještě opravovaly naposledy za minulého režimu. Například v minulosti se opravilo 400 m ulice Fučíkova za více než osm miliónů korun, tak ten následující úsek, těch zhruba také 400 m by měl stát méně než čtvrtinu, a to včetně víceprací, které tam jsou také nutné,“ prozradil starosta. 

Letos se tak postupně dostane na ulice Třebízského, Zadní, 5. května, část Kapitána Jaroše, S. K. Neumanna, Fučíkova a Svatavská cesta. V řešení na příští rok jsou Tovární, Palackého, Sněžná cesta, Mlýnská, Hřbitovní, Přilehlá, Na Stráni a místní komunikace na Tisové a Zelené hoře. 

Očekávaný objem investic na rok 2025 je při předpokládané 50% státní dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj zhruba 14 milionů korun. 

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024