Mariánské Lázně: O víkendu zahájí město 209. lázeňskou sezónu

Připravený je bohatý program, který myslí na všechny věkové kategorie. 

dezinfekce

Druhý květnový víkend (12.–14. května 2017) čeká Mariánské Lázně jedna z nejvýznamnějších akcí. Centrem dění bude i tentokrát mariánskolázeňská kolonáda a její okolí.

„Struktura programu je ověřená a jsme s ní spokojení, dodržíme ji proto i tentokrát," potvrdil starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák.

Obyvatelé a návštěvníci města se tak můžou těšit nejen na hudební vystoupení, ale i oblíbené svěcení pramenů, mši či jarmark.

„Do města se `v čase vrátí` řada historických osobností, které budou korzovat městem. I to připomíná, že je zahájení lázeňské sezóny také společenskou záležitostí. Dorazí také spousta `současných` hostů, např. představitelé partnerských měst, zástupci církví a další," doplnil Petr Třešňák. 

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Vladimíra Hrona, kapely Sto zvířat, skupiny Jelen a mnohých dalších. Nachystaný je i bohatý doprovodný program. V rámci slavnosti bude navíc odhalena busta Petra Hapky, autora první skladby mariánskolázeňské fontány. 

Za zahájením lázeňské sezóny se ale skrývá 3/4 roku usilovné práce.

„První schůzka s vedením města probíhá už v srpnu," prozradila ředitelka mariánskolázeňského Kulturního informačního střediska Barbora Tintěrová.

Je třeba vymyslet účinkující, doprovodné akce, řeší se plakáty, překlady, jarmark, ale i finanční stránka celé slavnosti a mnoho dalšího. A v době, kdy většina lidí shání vánoční dárky, v Mariánských Lázních vrcholí příprava programu této třídenní slavnosti. Kolik lidí se na pořádání zahájení sezóny podílí?

„Přípravy řeší tříčlenný tým a s blížícím se termínem zahájení lázeňské sezóny se přidávají další lidé, kteří se podílejí na přímé realizaci – technici, zvukaři, apod.," popsala Barbora Tintěrová.

I tak jde celkem o tým jen 15 lidí, kteří se dokáží postarat o příjemné strávení tří dnů pro několik tisíc návštěvníků.

„Významně se však v závěru podílí i další lidé z celého města, zaměstnanci městských organizací nebo třeba hotelů. A nesmíme zapomenout na Základní uměleckou školu, která zajišťuje nedělní program zcela samostatně a na velmi dobré úrovni," doplnila ředitelka a dodala, že z pohledu dnešní doby už je otevírání sezóny spíš symbolické.

„Sezóna totiž v Mariánských Lázních nekončí. Hotely a další provozovny jsou v provozu celoročně, zatímco dříve byly hotely přes zimu zavřené, a proto se v květnu slavnostně otevírala sezóna," vysvětlila. 

Zahájení lázeňské sezóny je ale velkým lákadlem i pro milovníky historických skvostů. Po městě budou totiž vozit zájemce i trolejbusy Škoda 9 Tr a autobusy Škoda 706 RTO v městském provedení, Škoda 706 RTO Lux v zájezdovém provedení a Karosa ŠL 11 v příměstském provedení.

Zdroj: Michaela Matznerová 


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy