Ostrov: Aktuální prohlášení nového vedení města

Vyjádření Ing. Josefa Železného k situaci, která vyústila odvoláním Bc. Pavla Čekana z funkce starosty města Ostrov, Mgr. Libora Bílka z funkce neuvolněného místostarosty a celé Rady města na zasedáních Zastupitelstva města Ostrov ve dnech 5. 4.  a  12. 4. 2017.

dezinfekce

"Již od posledních voleb na podzim 2014 jsme byli svědky toho, jak v rámci našeho zastupitelského klubu ČSSD ochabují základní demokratické principy a naopak posilují autoritářské tendence vycházející ze stylu vedení pana starosty a některých jeho spolupracovníků. Otevřená diskuse byla systematicky potlačována, přičemž jednotlivé projekty se prosazovaly silou bez ohledu na potřebu přesvědčovat o jejich správnosti ostatní zastupitele, jejichž připomínky, pochybnosti či dotazy se setkávaly s čím dál hlubším opovržením a přezíráním. Vzájemná komunikace přitom nevázla pouze mezi panem starostou Čekanem a mojí osobou. Na nedostatek informací si opakovaně stěžovali i další členové našeho zastupitelského klubu. Systematicky tak docházelo k potlačování demokratických kontrolních mechanismů na  úkor neprůhledného a manipulativního jednání. Celou situaci a chování Bc. Pavla Čekana potvrdil ve svém vyjádření i předseda OVV ČSSD pan Michal Riško (Karlovarský deník 15. dubna 2017)," uvádí starosta města Ostrov Ing. Josef Železný.

"Situace vyvrcholila při přípravách rekonstrukce bývalého hotelu Myslivna. Koaliční zastupitelé souhlasili s realizací tohoto záměru, ale bohužel v průběhu příprav se objevila řada nejasných otázek, např. kolem financování a provozu nového hotelu U zámku, či v personálním obsazení. Zastupitelům nebyla přes opakované urgence několik měsíců předložena smysluplná finanční rozvaha. Předkládaný návrh financování stavby a provozování hotelu byl pro město neživotaschopný, vedl by k jeho předlužení a nemožnosti splácet vysoký úvěr. Město by muselo tento projekt dlouhodobě finančně podporovat. Já sám jsem pana Mrázka (tvůrce a garanta tohoto projektu) vyzval k předložení ročních cash flow, ale doposud jsem nic neobdržel. Od vzniku tohoto projektu prosazuji názor pro získání silného investora a provozovatele. Město není schopno personálně ani finančně tento projekt zvládnout. A nemohu také unést zajištění tohoto projektu v řádech desítek milionů Kč (dodnes není známa projektová cena díla) „Ručitelským prohlášením města“. Vzhledem k tomu, že jsme jako zastupitelé složili slib, že budeme hospodárně nakládat s veřejnými prostředky, rozhodli se 3 koaliční a 10 opozičních zastupitelů nepodpořit tento návrh financování z obavy následných právních důsledků," sděluje dále Ing. Josef Železný.

"Na jednání koaličních zastupitelů před zasedáním Zastupitelstva dne 25. 1. 2017 se vyjádřili 3 koaliční zastupitelé z řad ČSSD, že nepodpoří způsob profinancování tohoto projektu prostřednictvím založení společnosti s ručením omezeným. Tehdejší starosta Pavel Čekan reagoval tak, že to vnímá jako ztrátu důvěry a proto rezignuje na svoji funkci starosty. Pět minut před začátkem zasedání Zastupitelstva opustil budovu Městského úřadu. Tento způsob násilného prosazování jeho plánů a myšlenek se stal v posledních měsících bohužel běžnou záležitostí, která zatěžovala i samotné úředníky," říká Ing. Josef Železný.

"Tyto skutečnosti vedly 3 zastupitele za ČSSD k rozhodnutí spojit se s opozičními zastupiteli a tím zabránit jistým finančním problémům města v následujících letech, jenž by vyplynuly z realizace finančně nákladných projektů. Je jisté, že díky silou prosazovaným projektům čekají nové vedení města těžká rozhodnutí, která ale povedou k ozdravení finanční situace města v budoucím období. A to i přes to, že výsledek hospodaření za rok 2016 skončil v přebytku ve výši 108 miliónů korun. Zásluhu na tomto výsledku mají jednak vyšší celkové příjmy a zároveň nižší výdaje. Příjmy byly vyšší o 23 milióny Kč (daňové o 35 miliónů Kč, nedaňové naopak nižší o 12 miliónů Kč). Výdaje byly nižší o 85 milionů Kč. V rámci běžných výdajů nebylo čerpáno plánovaných 49 milionů, kdy se uspořilo například z důvodu nižší vysoutěžené ceny v průběhu výběrových řízení, či neprovedení některých plánovaných oprav. U kapitálových výdajů, které byly nedočerpány ve výši 36 mil Kč, se jedná o výdaje na akce přesahující kalendářní rok," vysvětluje Ing. Josef Železný.

"Dá se tedy říci, že k argumentaci dobrého hospodaření obce nestačí pouhá prezentace vysokého výsledku hospodaření za daný rok. Je důležité provést rozbor tohoto výsledku a zjistit co bylo příčinou. V případě nenaplnění mandatorních výdajů v roce 2016 je otázkou, zda takovéto úspory jsou ekonomickým přínosem do budoucna," uzavírá Ing. Josef Železný.

Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy