Region: Kraj chce zřídit Nadační fond pro přímou pomoc (TV Západ)

Zjednodušení poskytování přímé finanční pomoci na nejrůznější účely v rámci Karlovarského kraje má chystaný krajský Nadační fond. Do jeho začátku chce zřizovatel vložit půl milionu korun.

dezinfekce

„Jedním z těch důvodů je i to, že můžeme odlehčit fungování Krajského úřadu. Můžeme zjednodušit procesy schvalování pomoci jednotlivým lidem. A protože některé oblasti lze popsat systémově, to znamená, jsou to opakující se potřeby, například pěstouni nebo osoby se zdravotním postižením, anebo podpora zabydlování -  nových nástrojů, které se všude jinde už zkoušely a umíme popsat systémově, tak výhodné vytvořit nadační programy. A k tomu potřebujeme Nadační fond, který právě bude provozovat ty nadační programy,“ uvedl radní Karlovarského kraje Robert Pisár. 

Prvním z programů bude podpora zabydlení 15 rodin. 

„Protože to je věc, která nám tady absolutně chybí. Nechceme suplovat stát, chceme doplnit tam, kde nám to chybí. To znamená příspěvky, případně půjčky, případně garance vlastníkům bytů, které chceme přilákat, aby s námi spolupracovali. Ale dál samozřejmě počítáme s těmi nadačními programy, o kterých jsem mluvil. Plus ta šíře může být mnohem širší do budoucna, nebo to spektrum těch programů může být mnohem širší. Bude záležet opravdu na vůli Zastupitelů Karlovarského kraje, ať v tom, co chtějí podporovat, anebo kolik peněz na to chtějí vynakládat,“ dodal Pisár. 

O množství financí, které do fondu z Krajského rozpočtu v budoucnu půjdou, rozhodnou vždy krajští Zastupitelé. Zároveň se schválí také účelové vymezení jednotlivých programů. Budoucí tříčlennou Správní radu Fondu mají kontrolovat členové Dozorčí rady. V ní by měli podle dohody zasednout senátoři Ing. Miroslav Balatka a profesor Miroslav Plevný a senátorka Dr. Věra Procházková. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy