Region: Osobnostmi kraje 2022 jsou Uhlíková, Kočvara a Jiskra (TV Západ)

Součástí celodenního programu akce Kraj dokořán v pátek 23. června, při které se otevřely kanceláře úřadu a v areálu probíhal pestrý program, bylo také vyhlášení výsledků ankety Osobnost Karlovarského kraje za rok 2022.

dezinfekce

V letošním ročníku lidé zaslali 27 nominací, ze kterých Rada kraje po dvoukolovém procesu vybrala trojici oceněných. Hudební vystoupení na začátku a v průběhu slavnostního večera zajistila Petra Brabencová & Box of Chocolate. Zdravici spolu se stínovým hejtmanem z řad studentů přednesl ten skutečný. 

„V tom letošním ročníku vedení Kraje nemělo vůbec jednoduchou práci, protože se nám sešly téměř tři desítky nominací a museli jsme rozhodovat dokonce dvoukolově, protože tam byla řada remíz. Ale myslím si, že tři Osobnosti roku, které jsme vybrali, tak si to všichni zcela stoprocentně po právu zaslouží. Já bych jim moc rád blahopřál, což se stane za chvíli a zároveň poděkoval nejen jim, ale poděkoval všem dalším lidem, kteří nominováni byli, protože i jejich příběhy přispívají k dobrému jménu Karlovarského kraje a za to všem patří velký dík. A samozřejmě těm třem Osobnostem nejvíc,“ poblahopřál laureátům hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

První si pro ocenění, skládající se z barevného skleněného loga Karlovarského kraje z dílny světoznámé sklárny Moser a pamětního listu, přišla dr. Dagmar Uhlíková. V současné době pracuje jako lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice. Zároveň je primářkou oddělení Emergency – centrální příjem, které od jeho vzniku v roce 2012 vede. V době covidové pandemie se stala krajskou koordinátorkou očkování, včetně součinností mobilního očkovacího týmu.

„Covid nám spoustu věcí vzal a mnoho dal. A na tomto regionu je naprosto úžasné mít přátele, kteří vás neopustí, když máte problém. Takže tohle ocenění ani asi není pro mě, ale pro spoustu lidí, kteří si sáhli na dno, tedy dokázali vzít ten telefon, dokázali nám pomoci a prostě být s námi. A někteří tvrdí, že jsme nejhorší region. Já jsem z Moravy a vlastně nelituji, že jsem tady, protože máme tady přátele, je tady krásně a já moc děkuji za ocenění a přeji všem hezký večer,“ uvedla Uhlíková. 

Dalším oceněným se stal dlouholetý ředitel chebského gymnázia Ing. Jaroslav Kočvara. Pod jeho vedením se vzdělávací zařízení vypracovalo mezi prestižní instituce a kromě úspěšných studentů se může pochlubit například vlastním planetáriem či unikátní mezinárodní dějepisnou soutěží. Každoročně se také gymnazisté představují veřejnosti a školákům při akci Věda před radnicí zajímavé pomůcky a pokusy. 

„Já moc všem děkuji. Nebudu zakrývat, že mám z toho ocenění radost, že mě potěšilo, protože každý jsme trošku ješitný, takže moc děkuji vám všem. I to, že jste přišli a ozdobili svou přítomností dnešní večer,“ poděkoval ve své řeči Kočvara. 

Velkou podporu z publika měl třetí oceněný, dr. Jaroslav Jiskra. Desítky let v oboru hornictví, mimořádně bohatá publikační činnost čítající téměř pět desítek knih a stovky odborných článků, desítky oborových vyznamenání, spolupráce s hornickými spolky a nezaměnitelný humor učinily z pana Jiskry jednu z nejznámějších tváří sokolovského regionu. Uniformovaní kolegové a kolegyně doprovodili předávání ocenění zpěvem hornické hymny. 

„Je to príma a jsem hrozně rád, že jste se sešli, že mě přišlo podpořit tolik mých hornických kamarádů a je to fajn. Já to nebudu zdržovat ani protahovat, líbí se mi to. Děkuji vám všem,“ komentoval cenu Jiskra. 

Po vyhlášení se kromě další hudební produkce konalo společné fotografování.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy