Sokolov: Výstava hraček z Fatry brzy končí (TV Západ)

Již jen do 2. července můžete spolu s dětmi zajít v Sokolově na výstavu s názvem Fenomén Fatra. Ve výstavním prostoru v přízemí zdejšího zámku vás obklopí stovky nejrůznějších hraček, které mají jedno společné, a tím je výše zmíněná plastikářská firma z východočeských Napajedel.

dezinfekce

„Exponáty máme od paní Věry Stojar, která je soukromá sběratelka a mimo jiné sbírá věci od Fatry Napajedla. Nejstarší jsou tady z šedesátých let. Nejzajímavější je tam asi k výstavě v Montrealu, tak je tam ponorka a pak je tam bílý koráb, které jsou inspirované verneovkami. Dneska už je to sběratelský kousek a ty 1960, 1970 jsou nejstarší,“ uvedla Jitka Třísková ze sokolovského muzea. 

Sběratelské kousky, například zmíněná kompletní modrá ponorka s obalem, se na trhu šplhají až na desetitisícové sumy. Firma, která se v současné době věnuje spíše výrobě vinylových podlah a dalšího průmyslového sortimentu, obnovila před lety i výrobu hraček.

„Jsou tady i moderní věci. Ty, co jsou zrovna tady za mnou, tak to je obnovená výroba z roku 2010 těch původních hraček a ty, co jsou za vámi, které nejsou vidět, tak tam jsou nové. Je tam třeba traktůrek, je tady nafukovací formulka a další věci. A tady jsou okolo nás tyhle míče, ty jsou taky nové,“ přiblížila pracovnice muzea.

Dětští návštěvníci se dozvědí zajímavá fakta o hračkách svých rodičů i o historii výrobce.

„Firma byla založena v roce 1935. Ze začátku tam byl nejvýraznější asi pan Baťa, potom později jejich nejznámější architektka byla paní Libuše Niklová, od které jsou právě ty věci, které jsou teď znovu vyráběné, od toho roku 2010,“ dodala Třísková. 

Fenoménem své doby z Fatry jsou především harmonikové hračky. Vznikly náhodou, když na přepravních vozících továrny ležely hromady instalatérských hadic. Podle nich pak v roce 1962 Libuše Niklová vytvořila sérii, jejíž nejúspěšnějším artiklem byl černý Kocour. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy