2002 – Cheb: Na regeneraci panelových domů půjde 10 milionů korun (TV Západ)

Chebská radnice bude v průběhu letošního roku pokračovat v projektu Regenerace panelových sídlišť. V rámci této akce by mělo postupně dojít vylepšení technického stavu některých obecních panelových domů, u kterých se, vzhledem k jejich stáří, začínají projevovat vážné nedostatky.

dezinfekce

Město je ale, vzhledem k vysokým nákladům, schopno ročně opravit pouze několik domů, u nichž jsou technické problémy nejpalčivější. 

"V průměru je odhadováno, že takové nezbytné náklady na opravovanou plochu v panelovém domě starém 40 let, jsou asi 2 tisíce korun na metr čtvereční. Což by znamenalo průměrné náklady, ty se ale týkají i oprav společných částí domů, by byly na padesátimetrový byt asi 100 tisíc korun," uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

V současné době v Chebu probíhá rozsáhlá vlna privatizace obecního bytového fondu, po jejímž ukončení bude již většina panelových domů v soukromém vlastnictví. Z tohoto důvodu chce město v krátké době začít novým majitelům nemovitostí poskytovat poradenskou činnost. 

"To neznamená, že by ty lidi někdo chtěl vodit za ručičku, ale že by v případě, že budou mít zájem, tady mohli získat kvalifikované informace o tom, jak s tou nemovitostí, jejíž se stali vlastníky, mohou zacházet, tzn. jaké jsou tam možnosti získání úvěru, jaké jsou možnosti technických úprav, jaké podpory se mohou dočkat ze strany města, co eventuálně pro ně v tomto smyslu nabízí stát," vyjmenoval možnosti Vanoušek. 

Z domů vlastněných městem by mělo být v průběhu letošního roku nákladem zhruba 10 milionů korun opraveno a zatepleno 6 objektů. Konkrétně se jedná o 4 panelové domy v ulicích Evropská a Sadová, které prošly již loni statickým zajištěním a dva domy v ulici Kopeckého.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy