2002 – Cheb: Výstava přibližuje důsledky války v Jugoslávii (TV Západ)

Výstava dokumentárních snímků z bývalé, válkou zasažené Jugoslávie, švédského fotografa Jense Olofa Lastheina je v těchto dnech k vidění v chebské Galerii G4. Expozici nazvanou Moments ins Between tvoří 39 barevných fotografií, které vznikly během několika autorových cest do bývalé Jugoslávie v letech 1994 až 1999.

dezinfekce

Osmatřicetiletý fotograf se přitom zaměřil na každodenní život lidí ve válce. Snímky ukazují ty méně patrné důsledky válečného konfliktu, strádání daleko od frontové linie.

"Ta výstava je složena z takových tří částí. V té první části jsou okamžiky, které následují přímo po nějaké té bojové akci. V té prostřední části jsou okamžiky, kdy do těchto zpustošených oblastí se vlastně navracejí lidé, kteří zde ale jenom přebývají, přežívají, protože neví, co bude dál. A teprve ta třetí část výstavy už v sobě nese i jakousi naději v mír nebo klid zbraní, protože se už začíná stavět, začíná se sít na polích a podobně," popsal tematické členění výstavy ředitel Galerie G4 Zbyněk Illek. 

Kolekci velkoformátových panoramatických snímků, které umožňují zachytit několik paralelních dějů, provází stejnojmenná kniha, která byla ve Švédsku nominována na nejlepší fotografickou knihu roku 2001. 

"Ta kniha doprovází tu výstavu. Ta výstava putuje celou Evropou. Premiéra byla ve Finsku, pak byla výstava v Rakousku, teď je u nás a od nás jde na Slovensko a pak putuje Evropou dál," dodal Illek. 

Válečné dokumentární fotografie Jense Olofa Lastheina budou v chebské Galerii G4 k vidění do konce srpna.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy