2002 – Sokolov: Z privatizace bytů město získalo téměř čtvrt miliardy (TV Západ)

Ze souhrnné zprávy o prodeji obecního bytového fondu, kterou na svém zasedání projednala sokolovská městská Rada vyplývá, že od roku 1994, kdy byla privatizace zahájena, přešlo do soukromého vlastnictví již více než 3500 bytových jednotek.

dezinfekce

Zatímco v roce 1993 město vlastnilo téměř 5200 bytů, dnes jich do jeho vlastnictví spadá již pouze zhruba 2000, z nichž ale jenom 1200 je z možného prodeje vyčleněno. Městská společnost Sokolovská bytová ale i přesto v současné době spravuje téměř 5500 bytových jednotek, z čehož lze soudit, že o její služby projevila zájem také většina soukromých vlastníků bytů. 

"Z tohoto čísla 5419 vyplývá, že v podstatě nikdo, až na výjimky, neodešel od správy. Zařízení postupně funguje jako výdělečná organizace," potvrdil místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Radnice nyní dotuje Sokolovskou bytovou podstatně nižšími částkami než v dřívějších letech, navíc finance se uvolňují pouze na mimořádné investiční akce. Zatímco v minulosti dosahovala výše příspěvků až 40 milionů korun ročně, v loňském roce dostala Sokolovská bytová z městského rozpočtu pouhých 9 milionů, které byly určeny na opravy fasád domů na Novém náměstí. 

"Čili z desítek milionů jsme šli na jednotlivé miliony, ale myslím, že dokonce předloni jsme nedali ani korunu," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Město by si chtělo do budoucna ponechat zhruba 1500 bytových jednotek, z nichž ale přibližně 300 je ryze účelových, tedy například v Domech s pečovatelskou službou. V případě, že se ale budou dařit doprodeje bytů v již částečně prodaných domech nebo bude v následujících letech rozhodnuto o prodeji nyní z privatizace vyčleněných bytů na sídlišti Vítězná, mohlo by být toto číslo ještě nižší. 

"Ale já předpokládám, že příští Zastupitelstvo Vítěznou asi i dá do prodeje. A navíc jsme se ještě rozhodli prodávat byty na Sokolovské a v Křižíkově, ty opravené, čili 1300 že je reálný stav, kam se dostat," spočítal Jakobec. 

Privatizace obecních bytů městu od roku 1994 vynesla zhruba 243 milionů korun. Největší částky, a to zhruba padesátimilionové radnice získala v letech 1997 a 1998, kdy byly prodeje nejmasivnější. V loňském roce do městské pokladny díky privatizaci přibylo 28 milionů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy