2004 – Cheb: Největší průmyslový park v kraji byl otevřen (TV Západ)

Za účasti zástupců delegace Evropské komise v České republice, státních a krajských institucí byla slavnostně ukončena stavba průmyslového parku v Chebu. Ten se stal největší industriální zónou v Karlovarském kraji.

dezinfekce

Výstavba průmyslového parku byla na 50 hektarech pozemků v Dolních Dvorech v těsném sousedství obchvatu Chebu zahájena v září roku 2002. Předtím ale město muselo ještě za pětatřicet milionů korun vykoupit od soukromých vlastníků všechny potřebné parcely. Samotné budování veškerých inženýrských sítí a obslužných komunikací pak přišlo na zhruba čtyři miliony eur, tedy asi 126 milionů korun.

„Bylo to financováno ze tří zdrojů - ze státního rozpočtu, z dotace Evropské unie a z příspěvku města. Zhruba ten poměr byl pětadvacet procent město, pětadvacet procent stát a padesát procent Evropská unie,“ uvedl zástupce Ministerstva pro místní rozvoj Tomáš Fiala. 

Pro investory je nyní po dokončení první etapy průmyslového parku připraveno 32 hektarů zasíťovaných pozemků. Pro případ velkého zájmu má město v záloze ještě další třikrát větší plochu směrem k obci Dřenice.

„Druhá věc, kterou si od toho slibuji, že se může ukázat, že město Cheb je velice zajímavé, že je velice atraktivní a otevřeme druhou etapu průmyslového parku, která zatím je jaksi v pozadí a je to daleko více hektarů a to by pak záleželo na zájmu a asi by se postupovalo trochu jiným způsobem, že i ten investor už by si rozhodoval o tom, kde co jak chce mít, protože velká firma pak se těžko bude přizpůsobovat již hotové stavbě,“ popsal starosta Chebu Jan Svoboda. 

Chebský průmyslový park prochází v současné době procesem akreditace a již v dubnu by měl získat příslušný certifikát.

„Pro investory je to určitě dobrý impuls, protože bude akreditován manažer průmyslové zóny, což v tomto případě je pracovník Městského úřadu, který bude zónu propagovat a starat se o jednání s investory. Takže určitě je to dobrý impuls,“ zhodnotila Regionální manažerka CzechInvestu Libuše Adamczyková. 

Město připravené pozemky nabízí investorům za odstupňované ceny, a to od tří set korun za metr čtvereční pro výrobní aktivity až po 400 korun pro objekty obchodu a služeb. S každým zájemcem se ale bude jednat individuálně. Speciální slevy jsou například připraveny pro investora, který vytvoří alespoň 250 nových pracovních míst. Právě vznik co nejvyššího počtu trvalých pracovních příležitostí je pro radnici nejdůležitější, takže rychlost obsazení parku nebude zřejmě hlavní prioritou.

„To je velká otázka. Možná kdyby se nám nepodařilo první rok ani jednoho investora obsadit, pak může být nervozita, obsazovali bychom rychle, a pokud by byl přetlak, pak se čeká lépe. Já osobně na to těžko umím odpovědět, protože uvidím, jaký bude zájem. Ale je to tak, že mám určitý prostor, který když obsadím, pak už nemám co nabízet. To znamená, že čekat, nečekat? Uvidí se. Samozřejmě čím dřív, tím líp, ale čím kvalitněji, tím líp. Ta otázka je otevřená. Rozhodně si nemyslím, že kdybychom průmyslovou zónu neobsadili do dvou, tří let, že to je něco škodlivého, že to je něco špatného,“ vysvětlil Svoboda. 

Masivní propagační kampaň na přilákání investorů chce město ve spolupráci s vládní agenturou CzechInvest zahájit koncem března.

„CzechInvest na nabízení pozemků a průmyslové zóny v Chebu věnuje už minimálně dva tři rok, od té doby, co vlastně začala příprava průmyslové zóny a pořád je nabízeno,“ sdělila Adamczyková. 

O investici v chebské zóně projevilo vážný zájem již šest společností, například německý výrobce čalouněných prvků do automobilů, textilní velkoobchod nebo spediční a skladovací firma. Jejich žádosti bude již 26. ledna posuzovat speciálně vytvořená pracovní skupina. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy