Cheb: Opravy knihovny nekončí, statik doporučil změny v interiéru (TV Západ)

Když v říjnu loňského roku došlo v chebské knihovně k drobnému zahoření vysoušeče vlhkosti, asi málokoho napadlo, jak rozsáhlý a dlouhodobý problém tím nastane.

dezinfekce

Nejen, že knihovníci přišli o podstatnou část knižního fondu, ale dosud musí pracovat v provizorních podmínkách a plánované otevření v březnu se značně protáhne. 

„Při sanačních pracích po vyhoření knihovny při průzkumech byly objeveny nešetrné zásahy při rekonstrukci knihovny, kdy bylo dobetonováno to patro v takzvaném zrcadle. Bylo to někdy na konci padesátých let, kdy tedy památkáři a hlavně statik doporučují, aby toto dobetonované patro bylo odstraněno. Tím pádem se nám celá rekonstrukce a celé otevření knihovny posouvá. Předpokládáme, že na podzim by měla být hotová projektová dokumentace a bude vybrán zhotovitel a v průběhu zimy a příštího roku by mohla být knihovna dokončena oprava a zprovozněna,“ přiblížil místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Je pravděpodobné, že desetitisíce svazků, které musela specializovaná firma zlikvidovat, nebudou nahrazeny již v takovém rozsahu.

„To byl přesně jeden z důvodů, proč se dovybetonovávalo tenkrát v těch šedesátých padesátých letech to patro proto, aby byly skladové prostory pro knižní fond. My teď začínáme, dá se říct, od nuly tím, že se ty knížky musely likvidovat, jak byly zasažené těmi zplodinami hoření a vedení knihovny bude zvažovat, jakým způsobem bude knihovnu naplňovat tak, aby sloužila svému účelu a zbytečně jsme ji nezatěžovali,“ potvrdil místostarosta. 

Knihovně se podařilo zachránit 420 nejvzácnějších titulů, které se půjčovaly prezenčně. Sanační práce zatím vyšly na 6 milionů korun. Další úpravy mají vycházet z původního projektu, kde se řešila přístavba. 

„Součástí projektu přístavby knihovny byly i úpravy stávající budovy, kdy vlastně tento projekt částečně použijeme pro opravu, kterou teď plánujeme. Máme na tu opravu zatím vyčleněno osm milionů. Přesný rozpočet bude dán až vlastní projektovou dokumentací a podle toho budeme ten rozpočet upravovat,“ dodal Pagáč. 

Reprezentativní secesní budova lidové knihovny v Chebu byla vystavěna v letech 1909-1910 z odkazu továrníka Dominika Kreuzingera. Detailní plány podle návrhu neznámého autora vypracoval teplický architekt Max Loos z Losinfeldu a samotnou stavbu provedl chebský stavitel Franz Kraus. Slavnostní otevření knihovny proběhlo dne 12. února 1911. V letech 2012-2014 prošla historická budova celkovou rekonstrukcí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy