Cheb: Opravy opevnění hradu pokračují, přidají se i Šance (TV Západ)

Právě probíhající opravy opevnění chebského hradu pod Šancemi jsou viditelnou známkou prací na této hlavní dominantě města. Prostory, které v současné době veřejnosti nepřístupné a slouží jako zázemí pro stavbu, se mají dočkat oprav v příštím roce.

dezinfekce

„Tam v současné době jsou připraveny projekční práce a připravuje se realizace na úpravu vstupů do Šancí právě na zlepšení komfortu na prohlídkových trasách,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Plány počítají s výstavbou zcela nového vstupu do kasemat nejen ze Šancí, ale také z ulice. Kromě několika parkovacích míst a stojanů na kola vně hradního komplexu dojde ve vyhlídkovém prostoru k zahradním úpravám. Obnova opevnění byla zahájena před lety a v několika etapách vyšla na desítky milionů korun. Opravena a zpřístupněna byla také Mlýnská věž a další části hradního komplexu. 

„V současné době probíhá další etapa oprav opevnění hradu. Jsou to ty vzdušné líce z cihelného zdiva,“ přiblížil místostarosta. 

Opravy plánované na příští tři roky by měly dokončit výměnu speciálních cihel kompletně po celé délce. 

„Opravy na chebském hradě by měly být financovány z městského rozpočtu, kdy opravy hradeb budou stát zhruba dvanáct milionů korun. A co se týče vstupů a úpravy na Šancích, tam by měly být opravy v řádu šesti, šesti a půl milionů milionu,“ dodal Pagáč. 

První pevný kamenný hrad vybudoval na místě starého slovanského hradiště kolem roku 1125 markrabě bavorské severní marky Děpold II. z Giengen a Vohburgu. Město Cheb převzalo správu hradu od zdejšího muzea v roce 2012. Další zajímavosti a informace najdete na stránkách www.hrad-cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy