Karlovy Vary: Na festivalu se prodalo 123 tisíc vstupenek (TV Západ)

Letošní, již 57. ročník MFF (mezinárodního filmového festivalu) Karlovy Vary, proběhl v období 30. června až 8. července. Celkem bylo uvedeno 445 filmových projekcí, na které se prodalo 123 517 vstupenek.

dezinfekce

Diváci mohli zhlédnout v devíti kinosálech na 185 filmů, zahrnujících 116 celovečerních hraných filmů, 28 celovečerních dokumentů a 41 krátkých filmů. 

Na festivalu bylo představeno 36 světových premiér, 11 mezinárodních premiér a 5 evropských premiér. Významní tvůrci filmů osobně uvedli 188 projekcí. Pro novináře a filmové profesionály se uskutečnilo 93 speciálních promítání.

Letošní ročník přilákal 10 989 akreditovaných účastníků, z nichž 9 085 si pořídilo festivalové pasy. Mezi návštěvníky bylo 432 tvůrců filmů, 942 profesionálů z oblasti filmu a 537 novinářů.

Celkový počet akreditovaných filmových profesionálů na MFF Karlovy Vary činil 942, zahrnující producenty, nákupčí, prodejce, distributory, dramaturgy filmových festivalů, zástupce filmových institucí a další odborníky. Z toho 480 profesionálů přijelo ze zahraničí.

Na třech platformách se prezentovalo 27 nových filmů a vznikajících projektů, které byly hodnoceny 149 nákupčími a distributory a 120 dramaturgy filmových festivalů.

Vítězem Hlavní soutěže 57. ročníku KVIFF se stal snímek Blažiny lekce bulharského režiséra Stephana Komandareva. Ceny prezidenta festivalu převzali švédská herečka Alicia Vikander známá například z filmu Královnin gambit, dále americká herečka a režisérka Robin Wright, která zazářila mimo jiné v seriálu House of Cards, skotský herec Ewan McGregor z kultovního drogového dramatu Trainspotting, muzikálu Moulin Rouge nebo filmové série Star Wars a také česká stálice Daniela Kolářová, která uvedla generacemi oblíbenou komedii Kulový blesk.

Hostem 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byl herec a režisér, držitel Oscara a dvou Zlatých glóbů Russell Crowe. Při této příležitosti převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Oceňovaný herec se zároveň karlovarskému publiku představil jako hudebník.

Vítězné snímky, oceněné autory a řadu dalších zajímavostí z festivalu si můžete pohlédnout na webu přehlídky za adrese www.kviff.com.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy