Kynšperk: Hasiči mají opravenou zbrojnici s přístavbou (TV Západ)

Sbor dobrovolných hasičů v Kynšperku nad Ohří se po dlouhých letech dočkal nového zázemí. Jednotka je zařazena v systému jako JPO2 s garancí výjezdu do 5 minut. Slavnostní otevření rekonstruované zbrojnice a přístavby proběhlo ve čtvrtek 23. června odpoledne za účasti nejen členů sboru, ale také zástupců města, starostů okolních obcí a obyvatel Kynšperku.

dezinfekce

"Pro nás primární otázkou bylo zvětšení prostor garáží a zlepšení sociálního zázemí a šaten pro samotné družstvo. Dříve, v zimě to nebylo možno vytopit, byly tam i plísně a prostor byl velmi stísněný. Garáže nám narostly. Zde ve velkých garážích byla zrušená příčka, která nám dělala problémy prostorové a první patro stávající budovy, tak tam probíhají jen jemné úpravy nebo výměny povrchu jako dlažba, dveře a nějaké dílčí nábytky," popsal velitel jednotky a místostarosta Kynšperka Marek Matoušek. 

Na financování celé akce se podílelo dotací ve výši 3,4 milionu korun Ministerstvo vnitra a Karlovarský kraj přidal jeden milion. 

"Město dávalo nějaký podíl, což bylo zhruba nějakých 3,7 milionu korun. Dále jsme dostali od HZS a dalších, od kterých byla částka. A navíc jsme dostali i z dotačního programu, který jsme vypracovali a zažádali a dostali jsme další finanční částku. Celkově, když to sečtete, to dělalo zhruba nějakých 8,5 milionu korun," spočítal starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

Přístavba je navržena účelně a obsahuje vše potřebné.

"Malá garáž, jak my říkáme, tam bude parkovat dopravní automobil, vlek a další přenosná čerpadla, která se používají jen sezónně nebo výjimečně na čerpání většího množství vody. Poté tam je špinavá a čistá šatna, jak my říkáme. A sociální zázemí v podobě sprch a toalet," vyjmenoval velitel. 

Z garáží potom vyjelo nové dodávkové vozidlo za 1,3 milionu korun 

"Je VW Transporter 4x4, jinak je to 1+8 (míst). Je určen na dopravu buďto hasičů nebo materiálu ze zbrojnice k zásahům, těm dlouhodobějším, ale poté je i určen na evakuaci jak obyvatel města nebo okolních obcí. Měli jsme případ z tábořiště Dronte jsme evakuovali před silnou bouřkou, pak poté na dálnici D6 jsme odváželi větší množství lidí, kterým u dopravní nehody odvezli jejich příbuzné do nemocnice, tak jsme je tam vezli za nimi, takže to je primárně, jak už název je, dopravní automobil na tyto věci," přiblížil Matoušek. 

Město přispělo na transportní vozidlo 417 tisíc, po 450 tisících pak Karlovarský kraj a Ministerstvo vnitra. Autu i celému zázemí požehnal farář Milan Kučera. Kynšperští hasiči jsou stále vytíženi a zasahují při nejrůznějších příležitostech velmi často. 

"Bohužel je to tak, že nám události neklesají. Člověk by si myslel, že společnost už by měla být nějakým způsobem vyvinutá a být přemýšlivá o tom, jak se chovat, ale neustále prostě zásahy rostou a teď už jich je víceméně standardem více než 120," dodal velitel Matoušek. 

Město si svých hasičů velmi váží, ale poděkovat jim přijeli také zástupci Libavského Údolí, kteří předali i dárek. V zázemí v prvním patře pak pro všechny bylo připraveno občerstvení a ukázky z historie sboru a především dokumentace průběhu rekonstrukce. Hned vedle zbrojnice také Správa majetku města Kynšperka zprovoznila parkoviště pro obyvatele okolních domů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy