Region: Kraj rozdělí 720 milionů z loňského přebytku (TV Západ)

Třetí, největší část z 900milionového přebytku rozpočtu Karlovarského kraje z loňského roku půjde z valné většiny na rezervní účty, desítky milionů budou také sloužit na zajištění pokrytí nárůstu energií pro krajské příspěvkové organizace.

dezinfekce

"Tentokrát se má rozdělovat 720 milionů korun zhruba. Pět set milionů korun z toho má jít do Fondu budoucnosti, rezervy na budoucnost. A zmíním jednu z těch podstatných dalších částek. Padesát milionů korun chceme držet jako rezervu pro naše příspěvkové organizace na zvýšené platby spojené s růstem cen energií a podobně. Schvalovali jsme rozpočty na rok 2022 i střednědobé rozpočty, z toho vyplývá ten nárok příspěvkových organizací ve vztahu i k rostoucím cenám energií. Jen třeba pro zdravotní a sociální služby by to mělo být na rok 2022 o 35 milionů korun více, jako rezerva, kterou tam chceme vytvářet, takže určitě ano, je to tak, že budeme muset hradit zvýšené náklady s rostoucími cenami energií," uvedl náměstek hejtmana Vojtěch Franta. 

Dalších 50 milionů Kraj vyčlenil na stavbu parkoviště u polygonu BMW na Sokolovsku, 20 milionů bude sloužit jako rezervu na očekávatelné zvýšené náklady kvůli rostoucím úrokovým sazbám a 62 milionů kraj rezervuje na zajištění výdajů spojených s ruským vpádem na Ukrajinu. 

V této souvislosti Kraj uhradil dosud 1,6 milionu korun za základní potřeby týkajících se provozu Krajského asistenčního centra. Dále krajské Zastupitelstvo schválilo přispět na účet veřejné sbírky Charity ČR na pomoc uprchlíkům a na účet ukrajinského velvyslanectví celkovou částkou 5 milionů korun. Kraj má dále nasmlouváno pojištění, vybavení Krajského asistenčního centra a pronájem skladu humanitární pomoci za 1,9 mil. Kč. Kraj předpokládá, že část nákladů na pomoc uprchlíkům uhradí stát. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy